Datum objave: 25. Svibanj 2017

Zahvaljujući Razvojnoj agenciji općine i gradovi prijavili projekte vrijedne 18,5 milijuna kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Putem projekta “Tehnička pomoć u Šibensko-kninskoj županiji“, koji je osmislila i provodi Razvojna agencija Šibensko - kninske županije i za čije ostvarivanje je dobila oko 1,5 milijuna kuna od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, provode se aktivnosti čiji je cilj osnaživanje kapaciteta gradova, općina te drugih javno pravnih tijela u Šibensko -kninskoj županiji za rad na pripremi i provedbi projekata za financiranje iz Europskih fondova do 2019. godine.

 

Dragocjena sredstva za županijsko školstvo

Kroz ovaj projekt Agencija je osim što na tjednoj razini organizira informativne događaje o specifičnim natječajima, ugovorila velik dio sredstava za financiranje stručnih edukativnih radionica za djelatnike javne uprave o europskim politikama, upravljanju projektnim ciklusom i rizicima, izradi studija izvodljivosti i isplativosti te drugim korisnim znanjima i vještinama.

U okviru programa „Tehnička pomoć u ŠKŽ“, osnovne i srednje škole iz Knina, Drniša, Kistanja i Šibenika, grad Vodice i općina Unešić su uz tehničku podršku djelatnika Razvojne agencije Šibensko – kninske županije samo u prvih 6 mjeseci provedbe projekta za financiranje iz EU fondova prijavili projekte vrijedne oko 18,5 milijuna kuna.
Centar darovitosti Lovre Montija - Srednja škola Lovre Montija iz Knin prijavila je projekt rane identifikacije darovitih učenika te iskorištavanja njihovih potencijala kroz implementaciju inovativnih programa i razvoj metoda rada prilagođen darovitim učenicima vrijedan 793 763,84 kuna.
Grad Vodice prijavio je projekt Ulaganja u gradnju i rekonstrukciju nerazvrstanih cesta u Prvić Luci na Otoku Prviću vrijedan 2 159 000,00 kuna.
Općina Unešić prijavila je projekt Ulaganja u gradnju nerazvrstanih cesta vrijedan
4 279 147,92 kuna.
Osnovna škola Domovinske zahvalnosti iz Knin prijavila je projekt energetske obnove školske zgrade vrijedan 4 792 041,66 kuna.
Osnovna škole Kistanje prijavila je projekt energetske obnove školske zgrade vrijedan
3 618 111,77 kuna.
Srednja škole Ivana Meštrovića iz Drniša prijavila je projekt energetske obnove vrijedan
2 197 273,00 kune
Realizacijom tih projekata škole će osim nove stolarije i toplinski izoliranih fasada dobiti i štedljivu rasvjetu, a neke od njih i sunčanu elektranu.
Tehnička škola iz Šibenika kandidirala je projekt za sredstva iz fonda „Poticanje rada s darovitom djecom i učenicima na predtercijarnoj razini“ projekt „MAR ZA DAR“, čiji je cilj uspostava sustava identifikacije i podrške potencijalnim darovitim učenicima te jačanje kapaciteta odgojno-obrazovnih programa, djelatnika i izrada individualiziranih obrazovnih programa, vrijedan 843 919,06 kuna.

 

Stigao novac za zdravstvene ustanove

Osim ovih projekata koji su već prijavljeni u pripremi je projekt nabave opreme za tri doma zdravlja i opreme za koncesionare primarne zdravstvene zaštite u ŠKŽ vrijednosti oko 7 000 000,00 kuna. Svrha ovog projekta je poboljšanje pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti na primarnoj razini na području Šibensko kninske županije. Također priprema se projekt vrijednosti 2 milijuna kuna za usklađivanje potreba poslodavaca i tržišta rada u ŠKŽ, projekt za poslovne zone, Agencija je uključena i u provedbu programa Integralne socijalne, fizičke i ekonomske regeneracije grada Knina vrijednosti 25 milijuna, a u pripremi su i brojni projekti na natječaje iz prekogranične suradnje s Italijom.

 

Pomoć i potpora jedinicama lokalne samouprave

Razvojne agencije Šibensko – kninske županije daje podršku djelatnicima javne uprave u identificiranju i razradi projektnih ideja te savjete za izradu i prijavu projektnih prijedloga. Osim toga u cilj cjelovitog obrazovanja i usavršavanja znanje za njih organizira edukacijske i info događaje. Tijekom narednog trogodišnjeg razdoblja do 2019. godine u okviru projekta “Tehnička pomoć u Šibensko-kninskoj županiji“ biti će organizirana i dva studijska putovanja na kojima će se djelatnici javne uprave upoznati s radom na EU projektima u Poljskoj i Irskoj, zemljama poznatima po uspješnom povlačenju sredstava iz europskih fondova.

Republici Hrvatskoj je iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI) u razdoblju od 2014. do do 2020. godine na raspolaganju 10,7 milijardi eura od kojih je 8,397 milijardi namijenjeno za ostvarivanje ciljeva kohezijske politike, 2,02 milijardi eura za poljoprivredu i ruralni razvoj te 53 milijuna eura za razvoj ribarstva.
Sredstvima iz ESI fondova moguće je moguće je financirati projekte iz područja u rasponu od poboljšanja energetske učinkovitosti, izgradnje reciklažnih dvorišta, zaštite kulturnih objekata, ulaganja u bolnice, škole i domove zdravlja, do razvoja poduzetništva i poduzetničke infrastrukture te razvoja turizma i turističke infrastrukture.


Nova serija edukativnih radionica

Nova serija edukativnih radionica Razvojne agencije Šibensko – kninske županije u sklopu projekta „Tehnička pomoć“ koja će biti organizirana u rujnu namijenjena je službenicima gradskih uprava Šibenika, Vodica i Skradina te okolnih općina. Edukacija djelatnika jedinica lokalne samouprave neophodna je da bi se postigla što veća iskorištenost sredstava iz ESI fondova te generirali novi projekata od javnog interesa. Ovaj dio projekta vrijedan je
120 000,00 kuna.


Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.

(adv)
 

Iz kategorije: Županija info