Datum objave: 12. Svibanj 2017

Od danas nisu samo gradovi u njoj nego i Županija prijatelj djece ma što to značilo

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko-kninska županija postala je i službeno prijatelj djece. Danas je u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića šibensko – kninski župan Goran Pauk potpisao Sporazum o podršci i partnerstvu na provedbi projekta između Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Šibensko – kninske županije kao partnera u realizaciji ovog projekta.

„Čast mi je i zadovoljstvo što Vas danas ovdje u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku mogu pozdraviti u ime Šibensko – kninske županije i svoje osobno, prigodom predstavljanja projekta i potpisivanja Sporazuma o podršci i partnerstvu na provedbi projekta „ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA – PRIJATELJ DJECE“ – kazao je župan Pauk.

Projekt „Županija – prijatelj djece“ jedna je od aktivnosti Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ koju su još 1999. godine u Hrvatskoj započeli i vode: Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, uz suradnju Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Udruge gradova, Udruge općina, Hrvatske zajednice županije te koordinatora iz gradova i općina.

Cilj je ove Akcije motivirati tijela lokalne uprave i samouprave, stručne službe, ustanove za djecu, pravne subjekte, udruge građana, roditelja i djecu na potpunije i brže ostvarenje prava i potreba djece, priznata u Konvenciji o pravima djeteta. Sjedište akcije je Savez društava Naša djeca Hrvatske koji kao pravni subjekt nastupa u ime svih partnera i suradnika.

Potaknuti zajedničkom željom za promicanjem dobrobiti djeteta na lokalnoj i regionalnoj razini, Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatska zajednica županija, 17.12.2015. sklopili su Sporazum o podršci i partnerstvu na provedbi projekta „Županije – prijatelji djece“ s ciljem poticanja predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti i tijela da daju podršku akciji „Gradovi i općine – prijatelji djece“ te da se uključe u projekt „Županije – prijatelji djece“.

Do sada se u ovaj projekt uključilo 7 županija: Virovitičko – podravska, Krapinsko – zagorska, Primorsko – goranska, Zagrebačka, Varaždinska, Međimurska i Splitsko – dalmatinska županija.
Današnjim potpisivanjem Sporazuma o podršci i partnerstvu na provedbi projekta „ Šibensko – kninska županija – prijatelj djece, Šibensko – kninska županija postala je 8. po redu županija koja se uključila u ovaj projekt.

Naša županija će kroz ovaj projekt sudjelovati u aktivnostima ostvarivanja prava i potreba djece te davati podršku gradovima i općinama na našem području koja su se već uključila ili će se uključiti u projekt „Gradovi i općine – prijatelji djece“ . Do sada su to učinili gradovi Šibenik, Drniš, Knin i Vodice.
 

Iz kategorije: Županija info