Datum objave: 30. Travanj 2017

Rekordan broj izlagača na Sajmu agroturizma u Skradinu kojem se hodočasti od jutros

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministar turizma Gari Cappelli otvorio je danas 9. Sajam agroturizma u Skradinu na kojem svoje proizvode izlaže i prodaje oko 200 obrtnika i poduzetnika i to sedamdesetak iz Šibensko – kninske županije, a ostali iz drugih hrvatskih županija te po jedna je izlagač iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. Ove godine je Karlovačka županija – županija partner, tako de je bio nazočan i njihov župan Ivan Vučić.

Ministar Cappelli je istaknuo važnost promocije domaće proizvodnje napomenuvši da na hrvatskoj obali već ima hotela koji nabavljaju namirnice isključivo od domaćih proizvođača.

 

„Dolazimo u županiju koja ju prva četiri mjeseca ove godine bilježi 19 posto više noćenja u odnosu na lanjsku godinu, u županiju a koja raste, koja zna prepoznati turistički proizvod i koja nudi agroturizam koji u Europe raste oko 6 posto. Važnost poljoprivrede i turizma prepoznao je i naš premijer Andrej Plenković, istaknuo je Capelli koji je na Sajmu bi Plenkovićev izaslanik.

 

 

Još dok je trajalo otvaranje počela je promenada posjetitelja od štanda do štanda, a izbor je raznolik – od dalmatinskih i kontinentalnih suhomesnatih proizvoda – pršuta, pancete pečenice , kulena i kobasica na kojima su bili najduži redovi do različitih autohtonih sireva iz Dalmacije, ali i s kontinenta do vina, rakija, ekoloških sokova i različitih rukotvorina, a zapazili smo i izvorno šibensko pivo koje se zove Mihovil.

„Kakav gradić, mi smo turistički div. Kad smo počeli, počeli smo u povojima s 10 do 15 izlagača. Županija na čelu sa županom Paukom prepoznala je da je ovaj sajam ima budućnost. Devet godina kasnije vidimo otprilike 200 izlagača iz cijele Hrvatske. Sinergijom rada lokalne i regionalne samouprave, a prvenstveno zalaganjem aktualnog župana Pauka, postali smo prepoznatljivi među sajmovima“, kazao je domaćin Sajma, skradinski gradonačelnik Nediljko Dujić.

 

Župan Pauk je ponovio da je taj sajam mjesto razmjene kontakata proizvođača i gospodarstvenika te da je svake godine u tome uspješniji.

Cilj tog sajma je predstaviti bogatstvo Šibensko – kninske županije, od autohtonih i tradicijskih ruralnih proizvoda i usluga, etno i gastronomskih specijaliteta, kulturne baštine, folklora, starih zanata te turističke ponude na obiteljskim domaćinstvima ruralnih područja, a na pozornici se izmjenjuju i kulturno - umjetnička društva.

Udruženje obrtnika Šibenik nije se štedijelo ni danas. Pripremili su  mega-tavu s pidočama i porcije besplatno dijelili posjetiteljima.

 

Organizatori Sajmu su Šibensko – kninska županija i regionalna agencija Šibensko – kninske županije, a suorganizatori sajma su, kao i svih prijašnjih godina, Grad Skradin, Turistička zajednica Šibensko-kninske županije, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Šibenik i Obrtnička komora Šibensko-kninske županije.

 

PROGRAM SAJMA:

Nedjelja, 30. travnja 2017. godine
10:00 Otvoreno za posjetitelje
11:00 Svečano otvaranje sajma
– pozdravne riječi –
nastup tamburaškog orkestra „PRED ZORU“
– nastup vokalni ženski sastav „VUGE“
– razgledavanje Sajma
15:00 Radionica „Vodena degustacija maslinova ulja“ – udruga sezonskih analitičara OLEA
16:00 Nastup KUU-e „Zvona Zagore“, Mirlović Zagora
18:00 Nastup KU-e „Šibenske šuštine“, Šibenik
20:00 Zatvaranje prvog dana Sajma

 

Ponedjeljak, 01. svibnja 2017. godine
10:00 Razgledavanje Sajma
11:00 Nastup Etno udruga „Petrovo Polje“,
16:00 Nastup Udruga građana općine Primošten „KRČ“
18:00 Nastup KUD Dubrava kod Šibenika
20:00 Zatvaranje Sajma

 

Iz kategorije: Županija info