Datum objave: 24. Ožujak 2017

U tijeku radovi na uređenju pročelja stare Sokolane budućeg doma etnološke zbirke zaslužnog Murterina

Šibenik News
Šibenik News

Započeli su radovi na uređenju pročelja stare Sokolane ukupne vrijednosti 170 tisuća kuna.

 

- Sukladno smjernicama Konzervatorskog odjela Šibensko - kninske županije radovi na pročelju bit će dovršeni unutar deset dana. Nakon uređenja pročelja, kreće uređenje prizemlja gdje će se smjestiti etnološka zbirka pokojnog Marka Mudronje Repca - podsjećaju iz Općine Murter - Kornati.

 

Temeljita sanacija cjelokupne zgrade morat će pričekati dok se ne riješi imovinsko-pravno pitanje kako bi se zadovoljili uvjeti za prijavu na EU fondove. Revitalizacija Sela u punom obuhvatu uključuje kompletnu rekonstrukciju ulice Get, Srimačke ulice, ulice Vikinice i ulice Južni kraj, sanaciju zgrade Sokolane, sanaciju i uređenje trga Pijaca Društva seoske izobraženosti.

 

Postavljanje etnološke zbirke sagledava se u kontekstu sveobuhvatnog projekta nazvanog Kornati na dlanu – Valorizacija 7 murterskih brežuljaka. Svaki od njih prezentirat će dio bogate kulturno-povijesne i prirodne baštine općine Murter-Kornati. Brežuljak Vršina, koji se diči crkvicom sv. Roka, ispod kojeg se i smjestilo staro Selo, bi prezentirao etnologiju i povijesnu jezgru, Gradina arheologiju, Raduč bi bio polazišni i središnji posjetiteljski centar, a Veliki i Mali Vršak, Veli Vrh i Crnikovac interpretirali bi prirodnu i poljoprivrednu baštinu. Svi će se ti brežuljci, a uglavnom već i jesu, povezati stazama koje će imati trostruku funkciju: pristup poljoprivrednim zemljištima, protupožarna zaštita te pješačko-biciklističke staze.

Iz kategorije: Županija info