Četvrtak, 16 Veljača 2017 08:54

Bogata etnološka zbirka preminulog legendarnog Murterina seli u Sokolanu

Napisao: 
Bogata etnološka zbirka preminulog legendarnog Murterina seli u Sokolanu

Etnološka zbirka pokojnog Marka Mudronje Repca seli u staru zgradu Sokole u Selu. U utorak, 14. veljače,  održan je sastanak predstavnika općine Murter-Kornati s timom stručnjaka predvođenim ravnateljem Muzeja grada Šibenika Željkom Krnčevićem povodom selidbe etnološke zbirke pokojnog Marka Mudronje Repca u prostor stare zgrade Sokolane u Selu.

 

Dogovoreno je da se u prizemlju zgrade do ljeta uredi izložba slika i fotografija, a na katu depo za ostale, uglavnom uporabne predmete iz bogate Markove zbirke koja broji 20 tisuća eksponata. Nadalje dogovoreno je da se obavi temeljna sanacija zgrade i uredi vrt ispred nje te da se ponovno pokrene manifestacija Vedri murterski ponedijak koja bi osigurala velik broj posjetitelja starog Sela, a time i same zbirke.

 

Temeljita sanacija cjelokupne zgrade morat će pričekati dok se ne riješi imovinsko-pravno pitanje kako bi se zadovoljili uvjeti za prijavu na EU fondove. Revitalizacija Sela u punom obuhvatu uključuje kompletnu rekonstrukciju ulice Get, Srimačke ulice, ulice Vikinice i ulice Južni kraj, sanaciju zgrade Sokolane, sanaciju i uređenje trga Pijaca Društva seoske izobraženosti.

 

Postavljanje  etnološke zbirke sagledava se u kontekstu sveobuhvatnog projekta nazvanog Kornati na dlanu – Valorizacija 7 murterskih brežuljaka. Svaki od njih prezentirat će dio bogate kulturno-povijesne i prirodne baštine općine Murter-Kornati. Brežuljak Vršina, koji se diči crkvicom sv. Roka, ispod kojeg se i smjestilo staro Selo, bi prezentirao etnologiju i povijesnu jezgru, Gradina arheologiju, Raduč bi bio polazišni i središnji posjetiteljski centar, a Veliki i Mali Vršak, Veli Vrh i Crnikovac interpretirali bi prirodnu i poljoprivrednu baštinu. Svi će se ti brežuljci, a uglavnom već i jesu, povezati stazama koje će imati trostruku funkciju: pristup poljoprivrednim zemljištima, protupožarna zaštita te pješačko-biciklističke staze.

 

Preseljenju etnološke zbirke u Sokolanu prethodile su zahtjevne pripremne radnje. Bilo je potrebno preseleti udrugu Argonauta iz prizemlja te obitelj koja je živjela na katu zgrade. Udruga Argonauta tako seli u prostorije unutar zgrade općine Murter-Kornati koje se upravo preuređuju. Obitelj s kata seli u stan iznad ambulante koji je uređen krajem 2016. godine.

 

Time će biti ispunjeno obećanje načelnika Turčinova pokojnom Marku Mudronja da će se osigurati prikladan prostor za ovu vrijednu zbirku.

Objavljeno u Županija info
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!