Datum objave: 16. Veljača 2017

Bogata etnološka zbirka preminulog legendarnog Murterina seli u Sokolanu

Šibenik News
Šibenik News

Etnološka zbirka pokojnog Marka Mudronje Repca seli u staru zgradu Sokole u Selu. U utorak, 14. veljače,  održan je sastanak predstavnika općine Murter-Kornati s timom stručnjaka predvođenim ravnateljem Muzeja grada Šibenika Željkom Krnčevićem povodom selidbe etnološke zbirke pokojnog Marka Mudronje Repca u prostor stare zgrade Sokolane u Selu.

 

Dogovoreno je da se u prizemlju zgrade do ljeta uredi izložba slika i fotografija, a na katu depo za ostale, uglavnom uporabne predmete iz bogate Markove zbirke koja broji 20 tisuća eksponata. Nadalje dogovoreno je da se obavi temeljna sanacija zgrade i uredi vrt ispred nje te da se ponovno pokrene manifestacija Vedri murterski ponedijak koja bi osigurala velik broj posjetitelja starog Sela, a time i same zbirke.

 

Temeljita sanacija cjelokupne zgrade morat će pričekati dok se ne riješi imovinsko-pravno pitanje kako bi se zadovoljili uvjeti za prijavu na EU fondove. Revitalizacija Sela u punom obuhvatu uključuje kompletnu rekonstrukciju ulice Get, Srimačke ulice, ulice Vikinice i ulice Južni kraj, sanaciju zgrade Sokolane, sanaciju i uređenje trga Pijaca Društva seoske izobraženosti.

 

Postavljanje  etnološke zbirke sagledava se u kontekstu sveobuhvatnog projekta nazvanog Kornati na dlanu – Valorizacija 7 murterskih brežuljaka. Svaki od njih prezentirat će dio bogate kulturno-povijesne i prirodne baštine općine Murter-Kornati. Brežuljak Vršina, koji se diči crkvicom sv. Roka, ispod kojeg se i smjestilo staro Selo, bi prezentirao etnologiju i povijesnu jezgru, Gradina arheologiju, Raduč bi bio polazišni i središnji posjetiteljski centar, a Veliki i Mali Vršak, Veli Vrh i Crnikovac interpretirali bi prirodnu i poljoprivrednu baštinu. Svi će se ti brežuljci, a uglavnom već i jesu, povezati stazama koje će imati trostruku funkciju: pristup poljoprivrednim zemljištima, protupožarna zaštita te pješačko-biciklističke staze.

 

Preseljenju etnološke zbirke u Sokolanu prethodile su zahtjevne pripremne radnje. Bilo je potrebno preseleti udrugu Argonauta iz prizemlja te obitelj koja je živjela na katu zgrade. Udruga Argonauta tako seli u prostorije unutar zgrade općine Murter-Kornati koje se upravo preuređuju. Obitelj s kata seli u stan iznad ambulante koji je uređen krajem 2016. godine.

 

Time će biti ispunjeno obećanje načelnika Turčinova pokojnom Marku Mudronja da će se osigurati prikladan prostor za ovu vrijednu zbirku.

Iz kategorije: Županija info