Datum objave: 07. Veljača 2017

Labudica Rajna spašena po drugi put, zadovoljna pliva šibenskom lukom

Diana Ferić
Diana Ferić

Vraćena je danas u svoje prirodno okruženje, u more uz šibensku rivu, labudica Rajna koja je zbog ozljeda bila premještena u Zablaće. To su, na svoju ruku,  napravili snimatelj TV Šibenika Đuro Eraković, osvjedočeni prjatelj životinja  i članica Foto kluba Šibenika Regina Vikario jer su zaključili da joj u Zablaću, u dodiru s parom labudova koje je ondje zatekla prijeti opasnost. „Svaki dan sam je obilazio i unazad tjedan dana nije silazila u more. Zadržavala se samo na obali, bila je prestrašena i shvatio sam da ili će ili uginuti ili odgegati do ceste gdje bi je netko mogao pogaziti“, kaže nam Đuro Eraković koji je danas Rajnu prebacio iz Zablaća u šibensku luku.

„Našli smo je ponovo na kopnu, vidno oslabila i bezvoljna gotovo da nije pružala nikakav otpor pri hvatanju. Tamo na tom mjestu, njoj potpuno stranom, u blizini ceste u strahu od ulaska u vodu od para mladih labudova koji su se tamo odlučili ugnijezditi djelovala je kao da čeka kraj“, napisala je na svom Facebook profilu Regina Vuković-


Podsjećamo da je sve počelo od Đure Erakovića koji je primijetio ranjenog labuda sa slomljenim krilom za vrijeme tradicionalne novogodišnje banjade. Zoran Lucić Luca ga je fotografirao i objavio na svom fb profilu a Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Grada Šibenika ponudio je pomoć za spas labuda. Nakon više zamolbi u spašavanje te nesretne ptice uključili su se Pomorska policija, dr.veterine Emil Ofner, Emilio Menđušić, vlasnik Sokolarskog centra u Šibeniku kao iskusni znalac i labudica je operirana, odstranjeno joj je bolesno krilo i premještena je na jezerce Soline u Zablaću.

 

Rana je dobro zarastala i sve je teklo u redu dok se tu nije nastanio par mladih labudova koji je kontinuirano proganjao Rajnu te više nije mogla u vodu i sve slabije je jela. Dane je provodila na kopnu u travi sve dalje i dalje od mjesta koje je bilo idealno za oporavak. Đuro Eraković je svakodnevno obilazio i sve više bio zabrinut za njeno stanje. Konzultacije sa znalcima uvijek su rezultirale istim odgovorom "Njoj je tu dobro". Proučili smo sve o ponašanju labuda koliko je to bilo moguće, opstanak je bio ugrožen i kad me Đuro zamolio da mu pomognem rado sam se odazvala .. Kakve su joj šanse?! Da li smo postupili ispravno? Vrijeme će pokazati ... Smatramo ako se ranjena sa slomljenim krilom tako dugo snalazila tu u Šibenskom kanalu da će sad operirana imati puno veće šanse ....“, kaže Regina Vuković.
Emilio Menđušić, vlasnik i voditelj Sokolarskog centra u Šibeniku nije sklon takvom rješenju i kaže da nema smisla pticu spašavati od vlastite vrste.  

FOTO: Regina Vikario

Iz kategorije: Županija info