Datum objave: 02. Veljača 2017

Blanka Lučić, jedina žena na čelu stanice HGSS -a nominirana za "Šibensku grandecu"

Diana Ferić
Diana Ferić

Blanka Lučić pročelnica je šibenske stanice Hrvatske gorske službe spašavanja i za sada jedina žena na takvom mjestu u cijeloj Hrvatskoj, a za priznanje "Šibenska grandeca" predložili su je upravo kolege koje vodi. Rođena je Zagrepčanka, ali majka joj je porijeklom iz Prvić Šepurine. Po struci je medicinska sestra i 12 je godina radila u Švicarskoj u kojoj je živjela s obitelju, suprugom i troje djece koji su danas svi punoljetni. U Vodice su se doselili 2 000. godine i počeli se baviti turizmom. Od malih nogu je vezana za prirodu.Otac mi je usadio ljubav prema prirodi od planinarenje, kampiranja i bilo kakvog drugog boravka u prirodu. U Švicarskoj sam radila kao medicinska sestra, a u slobodno vrijeme sam planinarila. Nakon nekoliko godina života u Vodicama, kada su nam djeca odrasla aktivnost suprug i ja smo tražili neku zajedničku aktivnosti i 2005. godine smo se uključili u Planinarsko društvo sveti Mihovil.Završila sam za speleologa pripravnika pa speleologa i onda me tadašnji pročelnik stanice HGSS -a u Šibeniku, koja je bila u osnutku pozvao da im se pridružim. Dugo sam razmišljanja jer nije to lako, treba biti stalno dostupan, stalno na raspolaganju, ali sam na kraju prihvatila."

 

Jasno je da je to mogla jedino zato što joj je suprug pružio potporu iako je u početku bilo malo natezanja. Na čelu šibenskog HGSS -a je od 2015. godine.
- Ovo je vrlo zahtjevna aktivnost jer stalno morate biti na raspolaganju. Može se dogoditi da poziv dobijete dok, recimo, pečete meso u pećnici i spremate obiteljski ručak, ali morate ići.Što više znate o ovom poslu to vam je teže reći neću otići ili ne mogu otići u akciju.Vještina koju posjedujete vas obvezuje da se uključite. To je neki moralni imperativ, obaveza prema samom sebi. Svi moji članovi to imaju. To je taj naš motiv", objašnjava Blanka.

 

Sve što radi, od vođenja stanice do spasilačkih akcija radi volonterski, bez jedne kune naknade, kao i svi njezini kolege. U posljednje vrijeme se posvetila traganju sa psima što je malo manje fizički zahtjevno, ali je jednako odgovorno. Ima dva psa o kojima brije- jedna je za pretragu terena, a drugi za individualne potrage. Otkrila nam je da joj je jedna od težih intervencija bilo spašavanja kolega na Kamešnici koji su stradali od lavine, a jedna je i poginuo. S jezom se prisjeća i akcija potrage za tijelom nesretne Antonije Bilić koje su se provodile dok je osumnjičeni ubojica i silovatelj još bio na slobodi.

 

Prošle godine 38 akcija spašavanja i intervencija. Bilo je nekoliko akcija potrage za maloljetnicima koji su se otisnuli u planinu i zalutali. Jedan je bo dijabetičar pa ga je trebalo što prije pronaći.
Blanka kaže da ju je nominacija za "Šibensku grandecu" zatekla i da je najprije pomislila na sve svoje kolegica iz šibenskog HGSS -a koje su jednako zaslužne kao i ona. zanimljivo je da Šibenik prednjači po broju žena u stanici HGSS -a - dok u nekim i većim sredinama nema niti jedne, u Šibeniku ih je čak desetak.  

FOTO:ŠibenikIn

Iz kategorije: Županija info