Sidebar Menu

Datum objave: 25. Siječanj 2017

U dvadeset godina na području županije od mina stradalo 25 osoba

Šibenik News
Šibenik News

U naselju Dragišići u zaleđu Vodica  u srijedu, 25. siječnja, je održana Uvodna konferencija kojom je obilježen početak izvedbe projekta razminiranja poljoprivrednih površina Šibensko-kninske županije.

 

Projektom će se razminirati poljoprivredne površine na području gradova Vodica, Skradina i Drniša te općine Promina ukupne tlocrtne površine 669.797 četvornih metara. Poslove ukupne vrijednosti 6.934.029,03 kuna izvodit će zajednica ponuditelja DIZ EKO d.o.o., EXPLORATOR d.o.o., OMNIA MEA d.o.o., ORKAN d.o.o. i TORNADO RAZMINIRANJE d.o.o.

 

Šibensko-kninska županija za navedeni je projekt ostvarila bespovratna sredstva kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EPFRR), a na temelju Natječaja za dodjelu potpore za „Razminiranje poljoprivrednog zemljišta“ kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. Od ukupne vrijednosti poslova čak 85% čine bespovratna sredstva potpore iz EPFRR-a namijenjena ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima, a ostalih 15 posto sredstava osigurano je u Državnom proračunu.

 

Župan Goran Pauk, istaknuo je problem miniranosti u Šibensko-kninskoj županiji i to sa sigurnosnog i gospodarskog aspekta. U svom obraćanju župan je zahvalio HCR-u na dobroj dugogodišnjoj suradnji koja se očitovala i kroz zajedničku realizaciju ovog projekta razminiranja poljoprivrednih površina, a realizacijom kojeg će se omogućit stanovnicima pristup obradivim površinama kao i sigurnost kretanja stanovnika i turista.

 

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec istakao je važnost dimenzije skraćivanja rokova razminiranja te dimenziju rasterećenja Državnog proračuna kada je u pitanju financiranje poslova razminiranja. Također je naglasio važnost porasta inozemnih udjela sredstava namijenjenih razminiranju u kojima prednjače sredstva pomoći Europske Unije i raznih Europskih fondova.

 

U Šibensko-kninskoj županiji od 1998. do danas razminirano je 44,85 četvornih kilometara, za što je utrošeno cca. 400 mil kuna. Trenutno se na području Šibensko-kninske županije izvode poslovi razminiranja prema dvanaest projekata ukupne veličine 2,7 četvornih kilometara i to na području gradova Drniša, Šibenika i Vodica, općine Promina, te naseljima Perković, Goriš, Dragišić, Čista Mala,, Lađevci, Kričke, Jurasi, Žitnic te Razvođe i Lukar.

 

Planom protuminskog djelovanja za 2017. godinu predviđa se s područja Šibensko – kninske županije smanjiti minski sumnjivo područje za 6,68 četvornih kilometara , između ostalog cjelokupni MSP grada Šibenika i Vodica te sve poljoprivredne površine.

 

Danas ukupan minski sumnjiv prostor u Šibensko-kninskoj županiji iznosi 26,3 četvorna kilometra. Na području Šibensko – kninske županije, od 1996. godine u minskim incidentima stradalo je 25 osoba, od kojih 4 smrtno.

Iz kategorije: Županija info

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.