Sidebar Menu

Datum objave: 15. Studeni 2016

Iz Ministarstva poljoprivrede izdali naredbu da se perad zatvori

Šibenik News
Šibenik News

Ministarstvo poljoprivrede RH donijelo je Odluku o određivanju načina držanja peradi na gospodarstvima na području Hrvatske s ciljem Radi sprečavanja pojave i širenja influence ptica u domaće peradi te preporuča zatvaranje sve peradi u nastambe gdje god je to moguće. 

 


Na području naselja Cerna i Šiškovci u Općini Cerna i naselju Retkovci u Općini Ivankovo zabranjuje se držanje peradi na otvorenom. Naredba se odnosi na kokoši, pure, guske, patke i druge ptice koje se uzgajaju ili drže radi proizvodnje mesa, rasplodnih ili konzumnih jaja i drugih proizvoda, te divlje ptice za uzgoj i rasplod 

 

- Influenca ptica je vrlo zarazna virusna bolest peradi i drugih ptica, a infekcija se širi preko iscjetka dišnog trakta, izmetom ili lešinama uginulih ptica. Izmet oboljele ptice sadrži visoku koncentraciju virusa, pa se njime može kontaminirati voda, oprema, krma, stelja, prijevozna sredstva, sve što dođe u kontakt s takvim izmetom, tako da je mogućnost horizontalnog prijenosa velika.  Ministarstvo poljoprivrede poziva sve vlasnike peradi da se drže ove odluke kako bi spriječili moguće daljnje širenja infekcije - stoji na stranicama Ministarstva. 

 

Iz ministarstva Tomislava Tolušića upozoravaju  kako se ovdje radi o vrsti virusa koja nikad nije uzrokovala bolest kod ljudi zbog čega zdravlje ljudi, naglašavaju, u ovom slučaju nije ugroženo. 

 

Iz kategorije: Županija info

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam