Datum objave: 25. Listopad 2016

Predstavljene konkretne mjere trogodišnjeg HOLISTIC projekta

Šibenik News
Šibenik News

Završna konferencija strateškog projekta HOLISTIC koji posljednje tri godine provodi Šibensko-kninska županija u suradnji s Javnom ustanovom Razvojna agencija Šibensko-kninske županije održana je danas u Gradskoj vijećnici Grada Šibenika.

 

U uvodnom govoru župan Goran Pauk osvrnuo se na problematiku zaštite okoliša i potrebu za prevencijom šumskih požara te izrazio spremnost za nastavkom provođenja projekata ove tematike u svrhu zaštite prirodnih ljepota naše Županije.

 

Projekt menadžerica Sanja Slavica Matešić, pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove, predstavila je aktivnosti i rezultate provedbe projekta HOLISTIC na području naše Županije.

 

Ugradnjom sustava grijanja na biomasu u SŠ Ivana Meštrovića u Drnišu u vrijednosti gotovo pola milijuna kuna smanjeni su režijskih troškova grijanja, emisija CO2, a ujedno je i povećana kvaliteta nastave u slabije razvijenom području županije.

 

 

Jedna od najvažnijih projektnih aktivnosti je 1,4 milijuna kuna vrijedan sustav video nadzora šumskih požara, nedavno predan na korištenje Vatrogasnoj zajednici Šibensko-kninske županije u svrhu rane detekcije i nadzora šumskih požara, a na što se u svojoj prezentaciji posebno osvrnuo zapovjednik Darko Dukić.

 

Primjena naprednih ICT tehnologija vidljiva je i kroz ugrađene GPS uređaje za nadzor vatrogasnih vozila koji omogućavaju učinkovitije upravljanje i koordinaciju vatrogasnim intervencijama, a nabavom terenskih tableta vatrogasci će direktno na terenu mapirati opožarene površine.

 

Uz ulaganja u opremu, projektnim aktivnostima obuhvaćene su i edukacijske radionice djece školske i predškolske dobi s ciljem podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja okoliša, a javnost se dodatno senzibilizirala putem tematskih letaka, brošura, vatrogasnih bojanki, plakata i ostalih promotivnih materijala.

 

Kako bi se i nakon završetka provedbe ovog projekta razvijala svijest o važnosti zaštite od požara, na  tri lokacije na području županije postavljeni su automatski upozoravajući paneli koji ukazuju na povećan rizik od nastanka šumskih požara.

 

Konferenciju je zaokružila atraktivna prezentacija zračnog nadgledanja putem drona, također nabavljenog u sklopu ovog projekta i predanog na korištenje Vatrogasnoj zajednici Šibensko-kninske županije, kojim je upravljao zapovjednik Darko Dukić.

 

Projekt vrijedan gotovo 10 milijuna eura financiran kroz program IPA Jadranske prekogranične suradnje provodilo je 20 partnera iz osam zemalja Jadranske regije (Hrvatske, Italije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Grčke), a vrijednost udjela Šibensko-kninske županije se tijekom provođenja projekta uvećala sa 395.000,00 € na preko 441.000,00 €.


 

Iz kategorije: Županija info