Datum objave: 25. Listopad 2016

Župan Pauk pokazao da cijeni ono što rade darivatelji krvi i uručio im zahvalnice

Diana Ferić
Diana Ferić

U povodu današnjeg  Dana darivatelja krvi, šibensko - kninski župan Goran Pauk sa suradnicima  primio je  dobrovoljne darivatelje i darivateljice krvi.

 Na ssvečanom prijemu  bili su i zamjenica ravnateljice Društva Crvenog križa Šibensko-kninske županije Tonka Mikulandra Zdenko Zjačić, dugogodišnji predsjednik Kluba darivatelja krvi, a sadašnji član odbora Crvenog križa, koji je i sam dugi niz godina bio dobrovoljni darivatelj krvi.

Ove godine se obilježava i 40. obljetnica organiziranog darivanja krvi u Šibensko- kninskoj županiji pa  je župan Goran Pauk, uz voditeljicu zdravstvene djelatnosti Linu Gregov uručio trineastorici ovogodišnjih jubilarnih dobrovoljnih darivatelja krvi zahvalnice i priznanja za nesebičnu humanost i plemenitost.

„Koristim prigodu zahvaliti svim članovima društava dobrovoljnih darivatelja krvi s područja naše županije i cijele Hrvatske, kao i svim pojedincima koji su humanim i plemenitim činom darivanja krvi spasili mnoge živote“ - poručio je župan.

Također je istaknuo: „Nažalost, svjesni smo situacije da svake sekunde netko u svijetu treba krv kako bi preživio ili ozdravio. Zato je današnji dan od izuzetne važnosti, jer obilježavanjem Dana darivanja krvi možemo potaknuti na razmišljanje svakog čovjeka da postane redoviti dobrovoljni i neplaćeni darivatelj, te na taj način doprinese spašavanju mnogih života“.

Dobitnici zahvala i priznanja su Ljiljana Banjan za 55 darivanja krvi, Željko Bagarić za 75 darivanja krvi, a za 50 darivanja krvi priznanja su dobili  Neven Ferara, Branko Pirc, Dražen Crnogaća, Nevenko Perkov, Domagoj Mijanović, Tadija Rašić, Viko Blažević, Željko Tomljenović, Krešimir Bulat, Viljem Juričev i Boris Šprljan.

Podsjetimo, Hrvatski Crveni križ, koji je utemeljitelj dobrovoljnog davanja krvi u Republici Hrvatskoj: promiče dobrovoljno davanje krvi te organizira i provodi akcije davanja krvi; okuplja davatelje i vodi evidenciju davatelja, te izdaje potvrde i dodjeljuje priznanja davateljima. Godišnje se prikupi oko 180.000 doza krvi, što je 40 davanja na 1.000 stanovnika.

Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Na taj je dan 1953. godine u Željezari Sisak održana prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa.

Iz kategorije: Županija info