Datum objave: 23. Kolovoz 2016

FOTO: Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih žrtava

Šibenik News
Šibenik News

U povodu obilježavanja 23. kolovoza, Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, izaslanstvo Šibensko- kninske županije predvođeno zamjenikom župana Zoranom Smolićem položilo je vijenac i zapalilo svijeću kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj u spomen na sve žrtve totalitarnih režima.

 

Vijence su položili i izaslanstva Grada Šibenika, Udruge političkih zatvorenika Šibensko-kninske županije i izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice Šibensko-kninske županije.

 

Komemoracija u spomen na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima održava se u organizaciji Udruge političkih zatvorenika Šibensko-kninske županije, a molitvu je predvodio biskup šibenski monsinjor Tomislav Rogić.

 

Kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata izaslanstva su zapalila svijeću i pomolili se za duše branitelja koji su dali živote za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

 

Podsjetimo se, Hrvatski sabor je 30. lipnja 2006. godine donio Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990. u kojoj je navedeno da su totalitarni komunistički režimi bili označeni masovnim povredama ljudskih prava. A dopunama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj iz lipnja 2011. godine, 23. kolovoza obilježava se kao spomendan, Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

 

Parlamentarna skupština Vijeća Europe odlučno je osudila teška kršenja ljudskih prava koji su počinili totalitarni komunistički, fašistički i nacistički režimi te izrazila suosjećanje, razumijevanje i priznanje za žrtve tih zločina. Nakon više od 60 godina još uvijek nisu imenovani odgovorni počinitelji i ovo je prilika da se prekine šutnja i ispravi povijesna nepravda prema tim žrtvama, da im se da pijetet koji zaslužuju te da se otkriju povijesne istinitosti.
 

Iz kategorije: Županija info