Datum objave: 06. Srpanj 2016

FOTO: Kornatski arhipelag ima novog stanovnika: Istraživači otkrili bebu dupina i nazvali ga David

Šibenik News
Šibenik News

Dva tjedna stara beba David novi je stanovnik kornatskog arhipelaga. Riječ o bebi dupinu koji je u utorak, 5. srpnja, oduševio istraživački tim sastavljen od članova Javna ustanove Nacionalni park Kornati i Instituta Plavi svijet koji zajednički redovito provode istraživanje populacije dupina na kornatskom području.

 

- Zasad je na području Kornata evidentirano 150 jedinki i među njima je mali David. Prekrasan je! Inače ih je teško vidjeti. Mi smo tamo bili sat vremena i dvije, tri minute bili bi s nama, plivali bi ublizini, onda bi četiri, pet minuta bilo mirno, valjda bi ronili ispod. Zanimljivo je kako je majka prvo plivala okrenuta prema nama i na taj način skrivala bebu. Malo kasnije, kad se opustila, vidjeli smo i Davida - ispričala nam je dr.sc. Martina Markov, dipl. ing. biol. - ekol., više stručna savjetnica u JU NP Kornati.

 

Ovo nije prva beba dupin na području Kornata ili, kako Markov kaže, ako ih ne vidimo, ne znači da ih nema, a vidjeti ih je prava lutrija.

 

- Mi smo jučer imali pravu sreću s vremenskim uvjetima. Bonaca je bila kao ulje - prepričava Markov, dodajući da je zasad populacija dupina na (širem) kornatskom području stabila, a to pokazuje svako novo istraživanje.

 

U tom smjeru, očuvanja stabilnog broja populacije dupina i osiguranje uvjeta za njihov siguran boravak u kornatskim vodama ide i novo radno mjesto na koje od 15. srpnja stiže studentica s jednog bečkog sveučilišta, a čiji će zadatak biti pratiti viđenja dupina tijekom jednodnevnih brodskih izleta koji polaze iz Murtera.

 

- Radit ćemo to mjesec dana svaki dan što će ovisiti o  meteorloški prihvatljivim uvjetima. Takva istraživanja dosad još nismo radili, a nama su doista vrijedni - priznaje savjetnica. 

 

Dodajmo i to da je JU NP Kornati u sustavu NATURE 2000 upravo i zbog populacije dupina. 

 

 

 

Piše: Snježana Klarić

Foto: Plavi svijet

 

 

Iz kategorije: Županija info