Datum objave: 01. Srpanj 2016

Rogozničani u subotu slave blagdan Gospe od Kapelice i Dan općine

Šibenik News
Šibenik News

Blagdan Gospe od Kapelice je slikovito zavjetno hodočašće Gospi od Kapelice i najljepša duhovna, folklorna i tradicijska manifestacija koja se svake godine slavi 2. srpnja u Rogoznici, kada se Gospina slika iz svetišta na Gradini u Župnu crkvu dovozi brodom koji plivajući prate brojni vjernici.

 

Rogozničani već gotovo tri stoljeća obnavljaju zavjet vjernosti svojoj nebeskoj zaštitnici Djevici Mariji koja se čudesno ukazala na poluotoku Gradini 1722.g. i od tada bdije nad njima.

 

Prema predaji ribar Tumburko lovio je ribu na rtu poluotoka Gradine i ugledao neobičnu svjetlost. Kada se približio ugledao je svetu sliku koja prikazuje Djevicu Mariju u posjetu Elizabeti. Sliku je čak tri puta nosio kući, ali se ona na neobjašnjiv način vraćala uvijek na isto mjesto. Rogozničani su to protumačili kao Gospin znak pa su na tom mjestu podigli kapelicu u znak štovanja.

 

Povodom blagdana ujedno i dana općine bit će svečano otvorena i novouređena rogoznička Riva, a u zabavnom dijelu programa nastupiti će naša popularna violončelistica Ana Rucner i poznati tenor Marko Škugor.

 

Podsjećamo da je Turistička zajednica općine Rogoznica kao prva u Hrvatskoj, ovog ljeta pokrenula mobilni turistički ured kojim će se informacijama pokriti raspršena mjesta ove dalmatinske općine. Gostima će informacije dolaziti tamo gdje se budu nalazili; na plažu, šetnicu ili feštu.

 

Satnica:
09:30 početak procesije
21:00 svečano otvaranje novouređene rive u Rogoznici
21:30 početak zabavnog programa – Ana Rucner i Marko Škugor
 

Iz kategorije: Županija info