Datum objave: 22. Veljača 2016

FOTO Betina dobiva spomenik betinskim kalafatima

Šibenik News
Šibenik News

 

Spomenik betinskim kalafatima bit će dječak koji u rukama drži maketu broda, rad akademskog kipara Roberta Jozića. Spomenik će do početka ljeta biti postavjen na betinskom trgu Na moru. Na natječaj koji je raspisala općina Tisno pristiglo je čak 17 radova.

 

„Mislili smo da ja baš ta dječačka figura najbolja slika koja će predstavljati kalafata u njegovim ranim počecima. To je jedna optimistična poruka, a ovaj kip će biti na neki način znak Betine i tradicije gradnje drvenih brodova“, istaknuo je Kažimir Hraste, predsjednik povjerenstva na današnjoj konferenciji za novinare.

 

Kalafat proto ili samo proto je glavni majstor brodograditelj u obitelji. Članovi brodograditeljskih obitelji Filipi i Uroda unaprijed smišljenim ženidbama i udajama čuvali su znanja unutar dviju obitelji sve do 20. stoljeća. Betina je danas jedno od rijetkih preostalih žarišta male drvene brodogradnje. Spomenik odaje počastim onima kojih više nema, danas aktivnima i onima koji će tek učiti zanat, naglasila je Kate Šikić Čubrić, ravnateljica Betinskog muzeaja drvene brodogradnje.

 

Svi pristigli radovi bit će objavljeni u katalogu izložbenih radova na izložbi u Galeriji Krševan u Šibeniku, najavio je Ivan Klarin, načelnik općine Tisno.

Iz kategorije: Županija info
Označeno u: