Datum objave: 16. Prosinac 2015

NP Kornati dobio prestižno europsko priznanje za održivi turizam

Šibenik News
Šibenik News

 

Javnoj ustanovi Nacionalni park Kornati danas je službeno dodijeljen Europski certifikat o održivom turizmu (European Charter for SustainableTourism).

Na toj je prigodi, osim Javnom ustanovi Nacionalni park Kornati, Certifikatom nagrađeno još 18 zaštićenih područja diljem Europe. Nakon parkova prirode Medvednica i Lonjsko polje koji su taj certifikat dobili krajem 2014. godine, NP Kornati uz susjedni značajni krajobraz – Žutsko-Sitsku skupinu otoka treće je zaštićeno područje u Hrvatskoj s tim prestižnim Certifikatom.

Europski certifikat dodjeljuje EUROPARC Federacija - mreža europskih zaštićenih područja unutar koje se nalazi čak 376 zaštićenih područja iz 36 zemalja. Certifikat se dodjeljuje zaštićenim područjima koji svoj razvoj usklade s EUROPARC-ovim principima održivog turizma. Europski certifikat o održivom turizmu danas posjeduje 131 zaštićeno područje iz 16 europskih zemalja.

Europski certifikat o održivom turizmu predstavlja praktični alat za planiranje i upravljanje zaštićenim područjem te omogućuje da turizam pridonosi uravnoteženom gospodarskom, socijalnom i ekološkom razvoju zaštićenih područja u Europi.
Zajedničkim radom JU Nacionalni park Kornati i svih dionika razvijat će se održivi turizam kojim će se očuvati prirodna i kulturna baština, ostvariti veća gospodarska korist za lokalno stanovništvo, a posjetiteljima omogućiti razumijevanje lokalne kulture, društva i okoliša – vizija je zajedničke 5-godišnje Strategije s čijom se provedbom kreće početkom 2016. godine.

 

Iz kategorije: Županija info