Datum objave: 03. Studeni 2015

Otvorena Upravna zgrada Šibenik u Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar

Šibenik News
Šibenik News

 

Uoči svečanog otvaranja Upravne zgrade Šibenik u Memorijalnom centru Domovinskog rata, izaslanstva Grada Šibenika, Ministarstva branitelja i braniteljskih udruga položila su zajednički vijenac i zapalila svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Nakon odavanja počasti vukovarskim žrtvama, gradonačelnik Željko Burić, u nazočnosti hrvatske novinarke Alenke Mirković- Nađ i ministra branitelja Predraga Matića, otkrio je ploču na Upravnoj zgradi Šibenik u prostoru nekadašnje vojarne 204. vukovarske brigade.
„ Počašćen sam jer se nalazim na ovom svetom tlu i pred zgradom koja nosi ime grada Šibenika. Projekt Memorijalnog centra je plemenita ideja, a našoj djeci će prenositi istinu o Domovinskom ratu i hrvatskom narodu koji je pretrpio golema stradanja braneći svoju zemlju.“, rekao je gradonačelnik Željko Burić, dodajući da su Vukovar i Šibenik prijateljski gradovi, povezani i kroz povijesne momente kao gradovi na prvoj liniji obrane od agresora.
„Zgrade na prostoru vojarne 204.vojarne vukovarske brigade nosit će imena hrvatskih gradova i mjesta koja imaju svoju ratnu priču. Šibenik je grad stradalnik Domovinskog rata i ovdje će stajati uz bok drugim hrvatskim gradovima koji su dali svoj obol slobodnoj Hrvatskoj.“, rekao je ministar branitelja Predrag Matić, zahvalivši svim braniteljima od Iloka do Dubrovnika na podnesenoj žrtvi.
„ Upravna zgrada je ona u kojoj će se donositi važne odluke i potpisivati akti i stoga me posebno veseli da nosi ime herojskog Šibenika, koji ima svoju ratnu priču, a iznjedrio je niz imena koji su hrvatsko ime širili i u svijetu. Katedrala sv. Jakova, kao prva asocijacija na Šibenik, upravo je simbol upornosti i mudrosti hrvatskog čovjeka i ponosni smo da je ta simbolika utkana i ovdje u vukovarsku poruku mira.“, rekao je ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar Zoran Šangut.
Ratne eksponate danas su razgledavali i učenici osnovnih škola iz Čakovca, Josipovca, Selnica, Domašinca i Male Subotice, a među njima je izložen i desantni jurišni brod dopremljen iz Šibenika.
U okviru projekta Škola mira gradonačelnik Burić obratit će se učenicima osmih razreda kojima je posjet Vukovaru dio redovnog obrazovnog programa.
 

Iz kategorije: Županija info