Datum objave: 15. Listopad 2015

Molekularna gastronomija u Erasmus program povezali Šibenik i Gevgeliju

Diana Ferić
Diana Ferić

Polaznici Ugostiteljske škole "Josif Josifovski"  iz Gevgelije i njihovi domaćini u Šibeniku, Turističko – ugostiteljska škola uspješno su odradili projekt „ Molekularna gastronomija“ u sklopu Programa Erasmus+ koji financira Europska unija. Za to su dobili potvrdu i na stručnom natjecanju četriju ekipa koje je organizirano u Turističko – ugostiteljskoj školi na kojem su visoko ocijenjena jela koja su pripremili, a i sinoć su ih novinari šibenski redakcija na javnoj prezentaciji ocijenili s 4 Michelinove zvjezdice, a kako se našalila ravnateljica Turističke škole Senka Dodig, sigurno bi dobili i pet zvjezdica da su porcije bile malo veće.

 

Taj su projekt danas prezentirali u Gradskoj knjižnici. Njegov nositelj je škola iz Gevgelije koja je u Hrvatskoj tražila školu parter i uz posredovanje udruge Hrvatsko – makedonska tangenta koja ima sjedište u Šibeniku i šibenskog dožupana Zorana Smolića došli su do šibenske Turističko – ugostiteljske škole koja im je pružila stručno osposobljavanje.

 

„Meni se projekt  jako svidio jer pridonosi modernizaciji gastronomije. Odmah sam u tome vidjela ne samo interes naše škole nego i grada Šibenika i njegovog turizma koje zapravo vidim kao grad butik koji mora imati odgovarajuću turističku pa tako i gastronomsku ponudu tako da smo se odlučili najprije mi dodatno educirati u vezi s molekularnom gastronomijom koja je danas u trendu, a onda smo svoje znanje i vještine prenijeli našim partnerima iz Makedonije“, kazala je Senka Dodig, ravnateljica Turističko – ugostiteljske škole.

 

Voditeljica Projekta ispred Turističko – ugostiteljske škole bila je profesorica Biserka Šmidt koja se inače bavi molekularnom gastronomijom, a u sklopu priprema za taj projekt organizirala je radionicu za profesore kulinarstva u Županiji na kojoj je gostovao Toni Radić iz Dubrovnika. Kada su stigli u Šibenik učenici iz Gevgelije najprije su za njih organizirali kviz kako bi utvrdili što i koliko znaju o toj temi, poslije toga su dobili potrebna znanja, a onda su u grupama pripremali jela. „ Bit molekularne gastronomije je promijeniti teksturu i izgled jela bez da se promijeni njihov izvorni okus“, jednostavno je objasnila Biserka Šmidt zadovoljna obavljeni poslom.

 

Učenici iz Gevgelije i njihovi profesori Roseta Kartoba, Lidija Jovanovska i Velika Bizoeva iznimno su zadovoljni prijemom u Šibeniku te svim što su naučili o molekularnoj gastronomiji.

Iz kategorije: Županija info