Datum objave: 24. Svibanj 2017

Europsko zlato posebno proslavljeno u VK Krka - torta za pobjednike

Diana Ferić
Diana Ferić

„Goja i Garma legende grada“ stoji na transparentu dobrodošlice obješenom na balkon prostora Veslačkog kluba Krka kojim su dočekali svoja dva europska prvaka, Luku Gojanovića Rakića i Filia Franu Garmu koji su u reprezentaciji Hrvatske, u četvercu s kormilarom prije nekoliko dana u Njemačkoj, na europskom juniorskom prvenstvu osvojili zlatu.

 

Luka u Šibenik dolazi krajem tjedna, a danas su se novinarima obratili Filip Frane Garma, trener Milan Radečić i predsjednik VK Krka Dražen Crnogaća. Prikazana je uz Radečićev komentar pobjednička utrka u kojoj su hrvatski veslači briljirali, a nisu bili favoriti. Uspjeli su u posljednjim sekundama, petnaestak metara prije cilja preteći Nijemce, jedne od favorita, i prvi stići na cilj. „Ide Hrvatska, Ide Hrvatska“ vikala je u tom trenutku ekipa koja je pratila reprezentaciju u Njemačkoj. „Primijenili smo strategiji dugog sprinta koja je mogla, ali nije morala upaliti. Međutim momci su do kraja bili borbeni i pobijedili“, objasnio je trener Radečić.

 

Po njegovim riječima, dobre naznake su bile prije mjesec dana na regati Croatia open kada je taj četverac bez kormilarom pobijedio i to Austrijance koji su godinu prije dobili zlato. Momci nisu imali baš puno vremena za trening, a za pripremu su iskoristili uglavnom proljetne praznike. Nisu izlazili na trke jer su morali odraditi državno prvenstvo
„Brzine na treningu su bile odlične, ali to nije jaka garancija. Nismo išli na natjecanje u München kako bismo se okušali sličnim ekipama, tako da je ovaj uspjeh u Njemačkoj još značajniji“, ističe trener Radečić koji smatra da je zlatni četverac sprema okušati se i na svjetskoj razini.

Luka i Filip su srednjoškolci i naporne treninge odrađuju uz školske obveze.

„Moj dan izgleda ovako: ujutro u šest dolazim na trening. Potom idem u školu. Dođem kući, malo se odmorim li učim, pa podne dolazim na glavni trening. Uvečer kad dođem kući pripremim se tu i tamo za školu iako nije baš da puno učim“, priznao je Filip, učenik trećeg razreda Tehničke škole.

Kaže da nisu računali na zlatu u Njemačkoj, ali su se odlučili boriti do kraja.

„Dobra smo ekipa, Dobro smo se posložili i družimo se i izvan broda“, kazao je novinarima Filip koji se želi nastaviti baviti veslanjem , a razmišlja o nastupu na Olimpijadi 2024. godine.
Na današnjem druženju s novinarima Dražen Crnogaća je uručio priznanje treneru Radečiću koje je dobio od Županijske zajednice sportova kao najbolji trener i za najbolju sportsku momčad. Zbog natjecanja u Njemačkoj Radečić nije mogao biti na svečanosti proglašenja najboljih sportaša i trenera Šibensko – kninske županije.

Iz kategorije: Zavičajni putopis