Datum objave: 08. Rujan 2015

Upoznajemo nove biciklističe staze:Žaborić - Vrpoljački gaj – Jadrtovac – Žaborić

Diana Ferić
Diana Ferić

Staza Žaborić - Vrpoljački gaj – Jadrtovac - Žaborić nova je biciklistička staza nastala kao plod suradnje TZ Grada Šibenika, BK „Faust Vrančić“ i MO Žaborić. Ta staza nije uređena i osmišljena samo kao rekreacijska staza. Ona ima ulogu promidžbe ciklo turizma u Žaboriću i novi je turistički proizvod Žaborića kao destinacije koja želi obogatiti svoju ponudu.

Ova staza otkriva skroviti djelić šibenske rivijere koji nudi ugođaj nedirnute prirode između dvije frekventne prometnice, između Borajske ceste i Jadranske magistrale. Konkretno riječ je prostoru južno od Donjeg Polja i Vrpolja, a sjeverno od magistrale u čijem je središtu brdo koje je do Domovinskog rata bilo vojni poligon, a sada su na njemu podignuti prostrani plantažni vinogradi. Sa sjeverozapadne strane tog prostora su Jadrovac i Morinjski zaljev, a s jugoistočne Vrpoljački gaj. U taj raj mira, tišine i prirode zađe se čim se zamakne iza zadnjih kuća Žaborića i osim na jednom mjestu više se nigdje ne dotiče bilo čega što ima veze s asfaltom i civilizacijom.


Staza Žaborić - Vrpoljački gaj – Jadrtovac – Žaborić, što se može zaključiti već iz ključnih točaka kroz koje prolazi, zanimljiva je, atraktivna i izazovna. Duž nje su usponi koji vode do privlačnih vidikovaca, a od drugih staza izdvaja je podloga po kojoj se vozi. Naime duž nje, što je netipično za Dalmaciju, vozi se po zemljanim stazama i putovima.
Staza ima i edukativne značajke jer vodi kroz polja i maslinike, duž nje je puno lijepih suhozida i drevnih bunja, a tu je i kamenolom iz kojeg je vađen kamen za gradnju katedrale sv. Jakova u Šibeniku. Priroda je neobično lijepa i neočekivano dobro očuvana s obzirom na blizinu grada, prometnica i naselja. Susreti s divljim životinjama poput divljih svinja , lisice i vjeverica dosta su česti što stazi daje osobitu draž jer biciklistima koji vole fotografiju, a takvih je puno, pruža ugođaj egzotičnog foto safarija.

Staza je već sada dostupna, a vrlo brzo će biti opremljena putokazima i tablom s opisom staze. BK „Faust Vrančić“ i MO Žaborić namjeravaju zajednički organizirati MTB utrke kako bi promovirali stazu i privukli ljubitelje biciklizma. Moguće juu je voziti u oba smjera i po svim vremenskim uvjetima, tokom cijele godine, a namijenjena je samo za MTB bicikle.


Dužina: 17,7 kilometra
Vrsta: MTB staza
Visinska razlika: 320 metara
Navigacijska težina: 3/5
Fizička zahtjevnost: 3/5
Vidik: 4/5
Podloga:
Asfalt: 0 posto
Makadam: 70 posto
Poljski putovi: 30 posto
Najbrži krug: nije mjereno
Trajanje vožnje:
Sportaši: 1,0 h
Rekreativci: 2,0 h
Pravac: Žaborić - Vrpoljački gaj - Jadrtovac - Žaborić

Kontakti:
091 254 26 76
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Iz kategorije: Zavičajni putopis