Datum objave: 23. Rujan 2021

RAZGOVOR UGODNI / Poznata beogradska glumica šibenskih korijena Olivera Ježina nakon 31 godine ponovno u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Poznata beogradska  glumica, po ocu Šibenčanka, Olivera Ježina posjetila je Šibenik prvi put nakon 31 godinu, grad koji joj je bio drugi dom. Kao dijete nekoliko mjeseci je s bakom i djedom provodila u Šibeniku, a kasnije kao tinejdžerica i studentica sve je ljetne praznike bila u Šibeniku i na Jadriji gdje je njezina obitelj  imala kuću. Olivera je kao mlada, lijepa djevojka i k tomu još glumica imala u to vrijeme gotovo kultni status među mladim jadrijašima. 

„ Moram vam priznati da sam 20 godina sanjala Šibenik i našu kuću. Dugo mi je trebalo da prelomim to u sebi i dođem u Šibenik. Ne zbog nekog straha jer to mi nije palo na pamet nego zbog emocija, zbog svega toga što mi je Šibenik značio, zbog Jadrije, koja mi je bila druga kuća, na kojoj sam provela djetinjstvo i mladost,  a sada tu nemam ništa. Nisam mogla doći sama već je sa mnom došao moj partner Lazar, kao oslonac. On mi je savjetovao da dođem kada toliko patim. A čim sam stigla navrle su tako jake pozitivne emocije i imala sam osjećaj da nije prošlo toliko godina, kao da sam jučer bila tu. Naviru mi sjećanja, uspomene na divne ljude i druženja. Iako nisam dolazila u Šibenik zadržala sam prijateljstvo s  recimo Jagodom Zenić, Biljom Lambašom, Sanjom  Bujas. To su bile divne cure s kojima sam se ja družila na Jadriji i u Šibeniku iako su bile malo starije do mene. Taj odnos smo zadržale do danas“, iskreno nam je ispričala Olivera. Razgovarali smo s njom ispred zgrade šibenskog kazališta u kojoj nije nikada glumila, ali nije odbacila mogućnost da u doglednoj budućnosti gostuje s jednom od svojih kazališnih predstava. 
O tome da uživa u  Šibeniku i njegovoj ljepoti svjedoče i njezine objave na Facebooku,a nije se propustila fotografirati kraj palače Ježina koja se nalazi između šibenske katedrale i Gradske vijećnice, a koja je bila vlasništvo njezine obitelji do kraja drugog svjetskog rata kada im ej nacionalizirana,a ostavljene su im bile samo dvije sobe. Uživala je u ponovnom obilasku šibenske katedrale u kojoj su kršteni svi njezini po očevoj liniji...
„Šibenik je predivan. Uređen, čist, a nema nekih novokomponiranih stvari, kiča. Predivna mi je i Jadrija. Stare kabine, čisto more, petnica gotovo do Srime. Sigurna sam da ću doći, i to na duže, sljedeće ljeto i to sa svojom 29 – godišnjom kćeri koja nikada nije bila u Šibeniku, kazala nam je Olivera.
 Olivera Ježina, akademska glumica, glumila je u brojnim filmovima i kazališnim predstavama. Radila je i kao profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti u Beogradu,a trenutno najviše radi s mladih glumcima i režira kazališne predstave. 
Njen je pradjed bio prvi ravnatelj šibenske gimnazije, a njegov otac vlasnik šibenskog brodogradilišta. Djed joj je bio pripadnik prve generacije studenata  građevine na zagrebačkog sveučilištu  i kao tada rijedak stručni kadar i kvalitetan inženjer pozvan je u Beograd, kao glavni inženjer za jadransku obalu  u tadašnje ministarstvo pomorstva i tako s obitelji, suprugom i dvoje djece, Oliverinim ocem Markom i stricem Lukom koji je bio poznati sportski novinar sele u Beograd.
Više o povijesti Oliverine obitelji i njezinim uspomenama iz djetinjstva i mladosti provedenih u Šibeniku čitat ćete u jednom od sljedećih brojeva internetskog časopisa „Volim Šibenik“.
Iz kategorije: Volim Šibenik