Datum objave: 27. Ožujak 2020

UPOZNAJTE SLAVNOG CHEFA KOJEG POZNAJETE / Zoran Jajac - od konobara u opatijskoj bevandi do kreativnog chefa u kultnoj Fešti, a što je bilo između?

Diana Ferić
Diana Ferić

Slavni kuhari, chefovi koji su danas su u svijetu zvijezde poput pjevača i glumaca, vode elitne restorane, imaju gledane televizijske emisije, a poznavati ih pitanje je društvenog prestiža. I kod nas se situacija mijenja. Hrvatska ima sve više vrhunskih restorana i sve više etabliranih majstora kuharstva, kulinarstva i gastronomije koji nose titulu - chef i uspješno se ističu među golemom globalnom konkurencijom. Šibenik i Šibensko - kninska županija u tome ne zaostaju, štoviše u nekim segmentima i prednjače. Šibenik, Skradin, Murter, Kornati... postaju važne točke na gastronomskoj karti svijeta, a domaći chefovi kuharski uglednici o kojima se govori s poštovanjem.

Među domaćima začetnicima i pionirima vrhunskog, a k tome i smjelog inovativnog kuharstva posebno mjesto ima Zoran Jajac, jedan do najpoznatijih dalmatinskih pa i hrvatskih chefova koje je to bio i prije tridesetak godina kada su se ljudi koji su se bavili takvim poslovima zvali ili kuharima ili vlasnicima restorana i to nije bilo niti tako zvučno niti prestižno. Njegova filozofija pristupa tom poslu ostala je ista od tada do danas, a prešao je put od šegrta u elitnom opatijskom restoranu Bevanda, do vlasnika čuvenih restorana Bizon u Murteru i Murter u podrumima zagrebačkog Kaptola da bi nakon zagrebačke kuharske avanture postao chef u kornatskim restoranima Levrnaka i Fešta. Sada se priprema preuzeti i definirati kuhinju hotela Ana u Muteru. Ma što radio uvijek ga je karakterizirao osebujan, kreativan pristup kuharstvu što se danas podrazumijeva.

Zoran Jajac dobitnik je Zlatne boule, priznanja Šibensko - kninske županije za chefa 2019. godine, što je samo još jedna potvrda njegove vrijednosti koja u stalnom usponu traje već više od 40 godina. Uz kulinarstvo ima još jedna hobi uz koji se opušta, a to je klesanje kamena i gradnja u kamenu, a djela njegovih ruku itekako se dobro vide na restoranima Lavernaka i Fešta u Kornatima ta obnovljenim i uređenim murterskim kućama.

Razgovarali smo s njim u njegovom rodnom Murteru, naravno prije karantene zbog koronavirusa,  iz kojeg je kao četrnaestogodišnjak krenuo u život i kojem se stalno vraća. Što nam je sve ispričao pročitajte na Volim Šibenik i doznate ćete niz nepoznatih detalja o njemu i njegovpj karijeri.

Iz kategorije: Volim Šibenik