Datum objave: 27. Rujan 2019

Kako su različite vjere i Kotor povezali don Stipu Perkova i Dimitrija Brajevića u dugo prijateljstvo

Diana Ferić
Diana Ferić

Turistička sezona u Jurlinovim dvorima u Dragi, u Primoštenu Burnom još traje. Ovih dana u njima smo zatekli skupinu gostiju iz Nizozemske s njihovim vodičem Dimitrijem Brajevićem,rođenim Kotoraninom koji nam je ispričao zanimljivu priču i svom prijateljstvu s don Stipom Perkovom, utemeljiteljem i vlasnikom Jurlinovih dvora u kojem su ih različite vjere, pravoslavlje i katoličanstvo zbližile, a ne udaljile. Mnogima će to biti čudno jer don Stipe slovi kao pripadnik tvrde, konzervativne linije u katoličkoj crkvi.

 

 

" Došao sam prije osam godina prvi put s grupom turista u Jurlinove dvore i don Stipe me, kao i sve ostale goste osvojio na prvu. Tu sam se zaista osjetio kao kod kuće. Ja sam rođen u Kotoru, a u priči s don Stipom doznao sam da je on s 14 godina došao u Kotor na školovanje i to nas je odmah povezalo. Pričali smo od pravoslavnoj svetici Zani i ja sam don Stipi ispričao o njoj niz detalja koje znam, a poklonio sam mu i knjigu o njoj. Onda je don Stipe poklonio meni svoju knjigu, potom ja njemu knjigu o Kotoru i prijateljstvo se rodilo. Lani u ovo vrijeme sjedili smo ovdje u Jurlinovim dvorima i don Stipe mi je rekao kako mu je želja da ode u Kotor. Odlučio sam mu biti domaćin. Zajedno smo posjetili Kotor ove godine,a odsjeli smo kod moje majke Danice, kod Herceg Novog. To mi je bio jedna od najljepših događaja u životu. Taj 10. svibnja proveo sam s don Stipom. Obišli smo i pravoslavna i katolička svetišta. Išli smo na otočić Gospe od Škrpjela. Različite smo vjere, ali smo prijatelji jer poštujemo jedan drugog. Ja sam ga vodio i kod biskupa Janjića u Kotoru. Onda smo tražili obitelj Janković kod koje je don Stipe bio smješten kad je učio školu i našli smo njihove potomke. U mom mjestu mi smo svi pravoslavci, ali Don Stipe je na sve ostavio tako snažan dojam, svi su njime oduševljeni. On ima neku pozitivnu energiju koja privlači ljude", ispričao nam je Dimitrije Brajević.
 

 On već 22 godine živi. Ima malu turističku agenciju, ali radi s velikim tvrtkama i agencijama. U Hrvatskoj mu je poslovni partner "Aragosa" iz Dubrovnika. Turiste, uglavnom Flamance i Nizozemce dovodi u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i Makedoniju, alu u Hrvatsku je zaljubljen i to, kako kaže od prvog dana kada je prije osam godina došao na ljetovanje u Poreč,a s tom je ljubavlju zarazio i turiste koje vodi. Tura u Hrvatskoj sastoji se s od posjeta Zagrebu, Plitvičkim jezerima, Šibeniku ili Vodicama i Jurlinovim dvorima, Mostaru, Korčuli te Dubrovniku.   

 

Inače, don Stipe Perkov o svom životu i školovanju  u Kotoru piše u svojoj knjizi "U znaku Jone. sjećanja", u kojoj je otkrio i da se kao dječarac i zaljubio u  nekoliko godina stariju Mimicu, kći bračnog para Gracija i Marije Janković kod kojih je bio smješten u Kotoru. 

Iz kategorije: Volim Šibenik