Datum objave: 01. Veljača 2019

Pratimo ekspediciju Mihovilovaca u Peruu:Nakon pustopoljina spustili se u grad Arequipu

Diana Ferić
Diana Ferić

Sudionici planinarske ekspedicije HPD -a Sveti Mihovil iz Šibenika spustili su se u modernu civilizaciju nakon pohoda na Ande. Nakon sedam sati vožnje preko andskih prijevoja sinoć su stigli u grad Arequipu.

Na putu do ovog grada prošli smo beskrajne pustopoljine bez ijednog stabla ili grma. Samo crvenkasta zemlja, prošarana mršavim travkama i pokoja divlja ljama. Krajolik u magli, vrhovi Anda nevidljivi. Beskonačna i teška vožnja. Autobus pun. Nas šestero Šibenčana i sve dugo Peruanci. Ali bilo je zabavno.Tip na charangou i onim spojenim frulicama svirao je njihove peruanske pisme. Odmah je putnicima pokušao prodati pokoji tonski zapis. Kupio sam jedan zbog njega, a koštao je samo 5 sola. Onda neko pokušava prodati knjigu za liječenje svih bolesti", ispričao nam je Joso Gracin jedan od sudionika te ekspedicije.

"U sumrak smo ušli u grad kroz beskonačno, šporko i bez ikakvog smisla nabacano predgrađe. Sve je puno blata, smeća i nereda svake vrste. Pada kiša, tržimo taksi do hostela. Pada kiša, sve je mokro osim soba i bara. Svira ugodna i vesela španjolska glazba, a uspjeli smo pustiti i našeg Dina Dvornika ...", prenio nam je prve dojmove o tom gradu Gracin.

Planinarski pohod te grupe planinara HPK Sv. Mihovil počeo je 8. siječnja, a trajat će 34 dana. Prošli su iznimno naporni planinski prijevoj Salkantay passa, na visini od 4629 metara, probijali su se kroz tropsku džunglu, pješačili uz korito divlje rijeke Urubame i uspeli se do Machu Picchua, svetog grada Inka izgrađenog na najvišem dijelu istočnih Andi u Peruu na visini od 2350 metara nadmorske visine.

U ekspediciji su Joso Gracin, Nina Žiković, Tomislav Pavić, Mate Matić, Ante Matić i Leo Stipaničev.    

Iz kategorije: Volim Šibenik