Petak, 14 Rujan 2018 10:37

Inspirativna priča o ljubavi djeda i unuka koja je prerasla u svjetski brend "Dida Bože"

Napisala: 
Inspirativna priča o ljubavi djeda i unuka koja je prerasla u svjetski brend "Dida Bože"

Dida Bože je odnedavno kod nas sinonim za ukusne, prirodne džemove od smokava i drugog voća koje proizvodi tvrtka Hermes International, Nebojiše Čupina ili Neba Chupina, kako glasi njegovo ime u Americi u kojoj već dugo živi, a manje je poznato da se iza tog imena koji je postao brend krije njegov djed, Vodičanin Božidar Čupin koji je prije umirovljenja živio u Šibeniku i radio u Jadranskoj banci, kao zamjenik direktora. Upravo djed  Božo je Nebojiši životna inspiracija i uzor i on ga je vratio na neobičan i insprativan način u svoj  zavičaj iz djetinjstva, u Dalmaciju i svoju domovinu Hrvatsku.

Priča o Dida Boži, Božidaru Čupinu i njegovom unuku Nebojši neobični je hrvatski američki poduzetnički san, koji se najprije ostvario s one strane Atlantskog oceana u dalekoj Americi, a onda se vratio, da tako kažemo, na domaće ognjište gdje se rasplamsao i pretvorio u neku vrstu uspješne hrvatske poduzetničke jave.


Put Nebojše Čupina od vodičkog polja kojim dominira crkva Gospe od Karmela na vrhu brda Okita, do uspjeha u Americi i poduzetničkog povratka u zavičaj i Domovinu bio je dug i pun iskušenja i izazova. Prije nego se otisnuo u poduzetničke vode, Neb Chupin je u SAD-u završio studij strojarstva. Nakon studija bio je zaposlen u nekoliko velikih tvrtki, a onda je vidio svoju poslovnu priliku u uvozu i distribuciji kvalitetnih hrvatskih proizvoda prije svega čokolade, prerađevina od maslina i maslinova ulja u SAD-u. Zbog velike europske konkurencije taj pokušaj nije bio osobito uspješan, ali je urodio novom poslovnom idejom - proizvodnjom džema od smokava. Bio je to pun pogodak. Džem od smokava postao je hit u SAD-u, a od prije dvije godine nakon izgradnje pogona u Sračinecu kod Varaždina, osvojio je i Hrvatsku. Vrlo inspirativni razgovor s tim mladih poslovnim čovjekom vodičkih korijena koji se okušao i u filmskoj industriji i nedavno je u Dalmaciji snimio film „The Islander“ (otočanin) možete pročitat u novom broju internetskog časopisa „Volim Šibenik“ na: https://issuu.com/volimsibenik/docs/volim_sibenik_no27

Objavljeno u Volim Šibenik
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!