Datum objave: 10. Kolovoz 2017

Jeste li znali da je prva vojnikinja u 1. svjetskom ratu bila Šibenčanka Štefanija Falica rođena Friganović

Diana Ferić
Diana Ferić

Prva profesionalna vojnikinja u Prvom svjetskom ratu bila je Šibenčanka Stefanija (Štefica) Falica koja je rođena krajem 19. stoljeća u poznatoj obitelji Friganović ,u uličici preko puta današnje centralne gradske ljekarne u ulici Stjepana Radića.

Ta naša Šibenčanka bila je prva vojnikinja Prvog svjetskog rata. Ona se u vojsku prijavila kao dragovoljka jer je željela biti uz svog supruga Ivana Falicu, nadbolničara iz Petrinje, nakon što je on mobiliziran i poslan na bojište.
Vojničku odoru obukla je 27. listopada 1914. godine. Izazivala je golemu pozornost gdje god se pojavila i o njoj je pisale sve novine u Austro – Ugarskoj Monarhiji. Postala je prava zvijezda koju su poput neke filmske dive salijetali obožavatelji. U rat je otišla ne želeći sjediti sama kod kuće dok joj muž ratuje pa se prijavila u vojsku. Primili su je i dali još vojničku odoru koju je sama prekrojila tako da je od hlača napravila suknju. Bila je to jedina vojnička suknja u postrojbama Austro – Ugarske Monarhije i Centralnih sila. Prvi susret s bojištem imala je u okolici Banja Luke. Bila je bolničarka, ali je i s puškom u ruci jurišala na neprijateljske položaje. U borbama kod Mitrovice njena je postrojba doživjela težak poraz pa su ona i njen suprug Ivan bili zarobljeni.

 

Stefanija je uspjela pobjeći iz transportnog vlaka koji ih je vozio u logor u Nišu, a njen suprug nije imao sreće i završio je u vojnom logoru u Italiji na otoku Asinara odakle se, po svemu sudeći, nikada nije vratio. Nakon bijega iz zarobljeništva dočekana je kao junakinja. Dobila je čin desetnice i odlikovana je Željeznim križem za ratne zasluge. Rasporedili su je u vojnu bolnicu u Petrinji ali je ona s novom postrojbom otišla na bojište u Galiciju.

Prema sjećanjima obitelji Friganović, Stefanija se po završetku rata vratila u Šibenik. Živjela je nedaleko od rodne kuće u današnjoj ulici Stjepana Radića. Šibenčani su je zvali Vojnikuša. Ne znamo što je radila i čime se bavila u Šibeniku, no pouzdano je da se ponovno udala i nedugo zatim s drugim mužem otišla u Split gdje je umrla.

 

Iz kategorije: Volim Šibenik