Datum objave: 10. Travanj 2017

Vera Trojan, žena koja u Šibenik već godinama unosi radost Uskrsa

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenčanka Vera Trojan već sedam godina unosi radost Uskrsa u Šibenik izložbom svojih bogato ukrašenih, unikatnih pisanica. Bez njezine izložbe više se ne može ni zamisliti preduskrsno vrijeme.
„Posebno mi je drago da su moji sugrađani tako toplo i iskreno prihvatili to što radim. Sreću me na ulici ili u dućani i puno njih kaže:“evo naše gospođe Vere. Hoće li o ove godine biti izložba pisanica?“ tako da sam postala sam prava, narodna Šibenčanka“, iskreno kaže Vera Trojan koja je ove godine otvorila izložbu 4. travnja i trajat će do 14 travnja.

 

Izložila je 150 unikatnih pisanica, uglavnom onih koje do sada nisu viđene, ali i ima nekih koje se na izložbi pojavljuju skoro svake godine.
„Evo, ova crna jaja sa zlatnim ukrasima su mi posebno draga i njih uvijek izložim. Ovdje imam i jedno jaje koje sam ukrasila sjajnim fjokom koji je nosila moja unučica Karmen kao dijete. Ove godine ima seriju jaja obojenih u plavo, a imam i seriju zelenih jaja. No sva su ukrašena sjajnim detaljima- šljokicama, trakicama , perlicama“, objašnjava autorica.

Ukrašavanje pisanica joj je hobi već četrdesetak godina, ali ih je javnosti prikazala tek prije sedam – osam godina i to na nagovor Zdenke Bilušić, voditeljice centra za vizualne umjetnosti šibenske knjižnice Jurja Šižgorića kojoj je neizmjerno zahvalna što je promovira i podržava punih devet godina jer je tada počela izložbama svojih tapiserija.

 

Za pripremiti i ukrasiti jedno jaje gospođi Trojan treba najmanje četiri sata. Najprije ga ispuše, pa ga opere i pripremi za bojanje. Nakon što se osuši slijedi najkreativniji dio posla – ukrašavanje. Većina jaja dobiju svoje „haljinice“ koje sama plete od ukrasnog konca i ukrasnih vrpci. kaže da teško dolazi do materijala za ukrašavanje pa joj ga svake godine iz Švicarske pošalje susjeda koja tamo živi. Pisanice su i na posebnim podlogama, neke na zlatnom bojom premazanim Jakopskim kapicama koje za nju skupljaju u restoranu Zlatna ribica i tako redom.

 

„Moje su sve pisanice sjajne jer ja volim sjaj, a i ljudima je to najprivlačnije. Kada ih izrađujem kod kuće pa mi netko navrati odmah mu ruka poleti prema onim najsjajnijima“, priča Vera Trojan.

Njezina su ukrašena jaja kao pokloni otišla u mnoge države od Mađarske i Italije do Australije. Izložba je prodajnog karaktera i pisanice se mogu nabaviti sat prije zatvaranja izložbe, a one koje ne proda uglavnom će darovati prijateljima i ostalim dragim ljudima i onda, krenuti u izradu novih, za sljedeći Uskrs.

Iz kategorije: Volim Šibenik