Datum objave: 16. Veljača 2017

Još jedna nominacija za "Šibensku grandecu":Jagoda Sablić,spisateljica za djecu i volonterka bez premca

Diana Ferić
Diana Ferić

Kada bi se zbrojili svi projekti na kojima je  radila proteklih 26 godina, i to isključivo volonterski, Jagoda Sablić bi sigurno bila na prvom mjestu u Šibeniku među onima koji svoje vrijeme, trud i kreativnost ulažu u dobrobit zajednice. Jedno od  priznanja joj  to što je nominirana za "Šibenku grandecu", u sklopu projekta koji želi promovirati upravo takve žene.  Najveći dio toga što je napravila ta spisateljica za djeci i mlade i ilustratorica, koja je zaposlena kao izvršna suradnica - producentica u Uredu Međunarodnog dječjeg festivala, i što radi uglavnom je  posvećeno ženama, djeci i mladima te Šibeniku, njezinom rodnom gradu koji neizmjerno voli i svakodnevno se napaja njegovom ljepotom što bilježi i fotoaparatom.

 

Među prvim akcijama u kojima je sudjelovala bio je "Bedem ljubavi" organizacija koja je na početku Domovinskog rata okupila majke iz cijele regije i pomogla im da izvuku svoju djeci iz ralja JNA. Nastavila je s osnivanjem Ženske inicijative koja je imala niz projekata za osvještavanje i poticanje samopouzdanja žena te uključivanjem u Žensku mrežu Hrvatske. Sudjelovala je u osnivanju SOS telefona, samoinicijativno je pomagala nezbrinutoj djeci i osobama s teškoćama u razvoju, osmišljavala je mnoge šibenske karnevale te sama kreirala i sašila devet kostima za prvi Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku. Najnovije projekte posvetila svom gradu za 950. obljetnicu njegovog prvog pisanog spomena - Kravata Croata i izložbu lutaka koje je sama izradila pod nazivom "Šibenska duša".

 

"Cijeli svoj život posvetila sam volonterskom radu bez ijedne kune naknade pa se mnogi pitaju, zbog čega to radim. Jednostavno imam potrebu pomagati drugima i to me ispunjava i čini neizmjerno sretnom. Ženska inicijativa bila je
nevladina udruga preko koje smo pomogli uz pomoć Opće bolnice i tadašnjeg ravnatelja Željka Burića da se mamografski u ultrazvučno pregleda preko 3500 žena.Spašeno je dvadesetak života, pogotovo onih žena iz Zagore i s otoka kojima nije bilo dostupno doći na preglede. Išle smo po njih vlastitim vozilima, dogovarale preglede. Danas sam najponosnija na Priznanje koje mi je dodijelila Liga za borbu protiv raka za nesebičan rad u borbi protiv raka dojke. Dobila sam
Priznanje i od Udruge slijepih, te bezbroj zahvalnica za pomoć djeci i to od SOS sela, za djecu u Nazorovoj ulici u Zagrebu, Udruge“Maestral“. Posjećivala sam dječje vrtiće, pomagala Roman obitelji, ali i na iznenađenje mnogih, uplatila sam  četiri vijećničke naknade za djecu iz poplavljene Gunje. Ponosan sam na moj projekt „Majka i dijete“ koji sam ponudila 2001.god. dr. Željku Buriću i koji je sad postao Nacionalni program, kako bi majke mogle biti uz svoju djecu dok su hospitalizirana. Nesebičnu pomoć pružala nam je i dr. Dorotea Friganović bez koje projekt besplatne mamografije sigurno ne bi uspio, a uz njenu pomoć poticala sam ovisnike da odu na liječenje u zajednice. Osnovali smo i prvu kuću za zbrinjavanje žena i djece žrtava nasilja, koja je radila pri Karitasu ", i tako bi Jagoda mogla nabrajati dva puna dana  sve što je napravila.

 

Svoju ljubav prema djeci potvrdila je time što je napisala i ilustrirala deset dječjih slikovnica i knjiga.

"Velika sam djevojčica, a djeca su svjetlost. I to je jedan od razloga zbog kojeg sam deset godina pisala pro bono scenarije za šibenski karneval, osmišljavala i sama šila kostime te izrađivala idejne skice za Krnju. Za svoje sam maske dobivala prve nagrade nagradama u Šibeniku i Vodicama, a sve je to opisao u svojoj knjizi „Šibenske berekinade“ prof. Ivo Livaković.

Uz sve to Jagoda je i supruga, majka dvojice odraslih sinova i baka dviju unuka unuke Paole i Leone i unuka Marka koji je često pitaju odakle joj tolika energija i što ju pokreće.

 

"Pokušavam im objasniti da nije sve u novcu i da je baki najveća sreća kad me zagrli izliječena žena ili mi pošalje božićno pisamce mališan koji je dobio moj poklo.n I dalje pišem, crtam, stvaram i razmišljam ovog trenutka kako pomoći malim Romima u Šibeniku da nastave školovanje te kako se uključiti u akciju "Bolja Hrvatska", kaže ta žena nemirnog duha i neiscrpne energije i zaključuje kako joj je velika želja da Šibenik dobije lutkarsko kazalište i muzej dječjeg stvaralaštva. 

Iz kategorije: Volim Šibenik