Datum objave: 26. Siječanj 2017

Nominacije za "Šibensku grandecu":Ivanica Belamarić,dugogodišnja ravnateljica šibenske gimnazije

Diana Ferić
Diana Ferić

Ivanica Belamarić, ravnateljica Gimnazije Antuna Vrančića, prva žena na čelu te srednjoškolske ustanove stare više od stoljeća, odradila je gotovo četiri mandata na toj funkciji i ima najduži staž nakon znamenitog profesora Ive Livakovića, koji je na toj dužnosti bio čak trideset godina. Netipična je, kako po načinu na koji je vodila tu srednjoškolsku instituciju tako i po svom originalnom stilu odijevanja i nekonvencionalnom ponašanju. 

Nedavno je, po sili Zakona, morala otići u mirovinu no šibenska gimnazija i gimnazijalci, generacije koje je ispratila još joj teku u venama. Imala je posebno dobru komunikaciju s učenicima što pokazuje i to što su je upravo oni predložili za „Šibenski grandecu“. Za njena vođenja Gimnazije nastali su brojni projekti od kojih su „Antun“ i „Vrana postali“ već tradicionalni. Bila je članica prvog državnog tima za uvođenje državne mature u srednje škole.

 

Prije nego što je postala ravnateljicom bila je predsjednica sindikalne podružnice, a manje je poznato da je bila i uspješna sportašica. Bavila se surfanjem na dasci i bila je prvakinja Kupa Hrvatske za žene! Svjesna je da su se odnos prema gimnaziji, ali i gimnazijsko školovanje posljednjih godina nije ni po volji učenika ni profesora te da su potrebne promjene:

 

-U gimnaziji je problem u količini gradiva. To treba pametno pročešljati i sažeti, a djeci koja žele znati više navesti literaturu i naučiti ih da koriste znanstvene izvore podataka. Upisati gimnaziju nekada je bilo vrlo poželjno i prestižno, a danas i sami roditelji djecu odvraćaju od toga. Općenito moramo priznati da je i roditelje i sadašnju mladež zahvatio sindrom od kojeg pati cijelo naše društvo, a to se sve u životu mora napraviti što brže i na što lakši način. Profesori nemaju puno prostora za kreativnost. Stenjemo pod teretom odgovornosti za uspjeh djece i spoznaje koliko je mnogo od onoga što ih učimo besmisleno, sažela je svoje dugogodišnje ravnateljsko iskustvo Ivanica Belamarić.


 

Iz kategorije: Volim Šibenik