Datum objave: 11. Siječanj 2017

Kako su moderne, prosvijećene Šibenčanke prije 80 godina njegovale svoj izgled

Diana Ferić
Diana Ferić


Prije nešto više od osamdeset godina u pismu od kojeg je sačuvan samo fragment, jedan šibenski novinar ili dopisnik splitskih novina postavio je zanimljivo pitanje koje glasi: Što moderna i prosvijećena Šibenčanka koja drži do svog izgleda i ugleda svoga grada morala imati na svom kozmetičkom stoliću da bi se mogla zvati damom, a opet zadržala za sebe eleganciju i ljepotu zdrave šibenske pučanke? Kako se zvao i tko je bio, autor tog intrigantno pitanja nismo uspjeli saznati, a ostalo je tajnom je li on uopće napisao tekst o toj nadasve zanimljivoj temi. No njegovo pitanje toliko je izazovno da mu se nije moglo odoljeti. Pokrenuli smo potragu za odgovorima dvojeći hoćemo li nešto pronaći, ali su se strahovanja pokazala neopravdanima. Brzo i lako otkrili smo što su Šibenčanke između 1926. i 1936. godine imale na svojim kozmetičkim stolićima i što su se radile da bi bile elegantne i njegovane kao dame, a lijepe i zdrave kao pučanke.
 

Puder za ojedine i krema protiv crvenog i plavog nosa

Dakle, prema brojnim zapisima, oglasima i promidžbenim lecima iz toga doba kozmetički stolić tadašnje moderne i prosvijećene Šibenčanke iz građanske obitelji, od dobi kada postaje zrela za udaju do zlatnih damskih pedesetih godina, morao je imati najmanje sljedeće preparate i pomagala:
puder za ojedine u preponama, kremu od masti za čiriće i bubuljice, hormonalnu krenu za noć, kremu protiv modrog i crvenog nosa, kremu za mišje žljezde, kreme za poslije svakovrsnog sporta, kremu za uzdržavanje visokog gorja, masnu kremu od bakalarova ulja, kremu za skidanje šminke, kremu za odstranjivanje svakovrsnih lišajeva, kremu za odstranjivanje svakovrsnih fleka, lišće petrusimena za dobar dah i bijele zube, kremu od svinjske masti za čišćenje kože na licu i jačanje muskulature, cvjetno ulje za porast trepavica, ružinu vodicu za ljepotu, medenu krenu od ružinih latica, prah puder za protiv sjaja kože i znojenja ispod ruku, vosak za odstranjivanje dlačica i brkova, vodicu za zatvaranje pora, pekmez od suhih šljiva i smokava za urednu probavu, prah od kima protiv nadimanja, ruž za usne, ruž za lice, biljni puder, lak za nokte, losion za bujnu kosu, medicinski sapun poredan po vrsti i naravi, preparate protiv grišpanog vrata, skrivač sijedih vlasi, četku za uklanjanje vlasi s odjeće, vodicu od kopriva za proti prhuti, češalj i četku za kosu i britvu za brijanje vrata.

 Kupka od titrice i natiranje intime pastom od tutije i buhača

Moderna i prosvijećena Šibenčanka morala je, osim toga, uvijek pri ruci imati puno suhog cvijeta titrice tj. matrikarije (kamilice op.a.) jer je para čaja od titrice dobra za njegu lica, a mlačni uvarak najbolja kupelj za intimnu njegu.
Žena, zabilježeno je u sačuvanim spisima iz toga doba, mora biti čista i mora marljivo brinuti o svojoj intimi. Važno je da joj intima bude čista i suha jer ako se ne njeguje to područje, a računa se i sve ono ispod ruku i ispod grudi, ono biva ranjivo. Žene se lako znoje, pa zato ne smiju dozvoliti da se dolje u naborima načini oštrom mokraćom prokvašeni pokrov koji razara kožu i izlaže ženu bolestima, a oko nje se šire neugoda.
Kupka od titrice bila je cijenjena kao idealna zaštita i njega za intimno područje, ali ne i dovoljna. Za osjetljivu kožu, nakon mlake kupke od tritrice, bilo je preporučeno natiranje intime pastom od tutije. Osim toga, preporučivalo se ženama da, ako uslijed jakog znojenja i nebrižnog uklanjanja tragova nečisti ono područje postane svrbljivo ili se stvore ranice, moraju nakon kupke u mlačnom čaju od titrice, ranjena mjesta namazati čistim mazom od buhači i naprašiti se praškom, ali ne previše. Ako zbog nebrige ženu vrlo muči jak svrbež neka odmah obavi kupelj od titrice i ode liječniku bez srama jer će joj biti samo gore i gore.
Žena se mora, smatralo se, po mogućnosti svaki dan prati u kupki od titrice, a kada bi već kuhala čaj savjetovalo se da dok je on još vruć nad teću nadnese glavu pokritu gušćim platnom i pustiti da lice upije blagotvornu paru pa će ono biti zdravo, koža čista, a obrazi rumeni i bez ruža za lice.
 

Mlaka voda s limonom i nanom za ispiranje usta i ubijanje vonja ispod pazuha

Šibenčanke su puno pažnje posvećivale njezi usta i zubi. Savjetovalo im se da ne piju vino i rakiju jer im to ne priliči, a od toga će imati loš dah pa je teško pojmiti da će se takva nekome svidjeti, osim toga djeca će izbjegavati takve majke, a za njima će se povlačiti svakovrsne priče. U jednom oglasu nedvosmisleno se kaže: Usta najljepši ukras svake žene. Ona su kao cvijet, a cvijet mora ugodno mirisati. Zato žena mora prati zube barem tri puta dnevno, ali i znati da pasta za zube nije dovoljno posebice ako ima kvaran zub. Za lijep dah dobro je žvakati list petrusimena i ispirati usta mlakom vodom u koju je stavljen sok od pola limuna i narezano lišće nane. Mlake vode s limunovim sokom i nanom one mogu spraviti više nego što treba za ispiranje usta jer je ta voda dobra da se njom natope zgodni komadi čiste krpe koje one mogu držati neko vrijeme ispod pazuha jer to ubija nevaljali vonj čak i ljeti kada se jako znoje.
 

Proti debljine i ugojenosti valja Šibenčankama stavljati u gibanje dvokolicu koja izvrsno zaposluje doljnja uda i intimu

Za zdravlje i ljepotu žene jako je važno da paze na ugojenost i debljinu. Žene koje naginju na ugojenost moraju znati da postoji suvislost između tjelesne neradinosti i debljanja. Posebno se upozoravalo Šibenčanke koje su se udale u dobre kuće s poslugom da se bi smjele prepustiti neradinosti. Ako nemaju posla u kući i ne idu u polje takve Šibenčanke trebaju proti debljine i ugojenosti stavljati u gibanje dvokolicu koja izvrsno zaposluje doljnja uda i intimu. Malo je sprava koje izazivaju korisnu zamorenost kao okretanje točkova dvokolice. Okretanje točkova jača tijelo, uklanja posljedice neradinosti, učvršćuje ruke, pregibnice, pruženice na leđima, bedra izvana i iznutra, trbuh i noge, a pritom se pluća izvrsno prozračuju. Proti ugojenosti zbog neradinosti dobro je i hodanje po ravnim putovima, ali je bolje planinarenje. Preporučuje se svaka tjelovježba, osobito plivanje i sport primjeren ženama, a ne valjaju one vježbe i sportovi koji brzo umaraju kao i oni koji su samo za muške.
A nakon svih radnji i aktivnosti protiv ugojenosti i debljine zbog neradinosti obavezna je, naravno, mlaka kupka od titrice da im intima, a računa se i sve ono ispod ruku i ispod grudi, bude čista.

 

Iz kategorije: Volim Šibenik