Datum objave: 26. Studeni 2016

Pošiljke kravata poznatih i manje poznatih i dalje stižu,u ponedjeljak izložba "Kravata - Croata"

Diana Ferić
Diana Ferić

Akcija prikupljanja kravata kao hrvatskog brenda, od poznatih i manje poznatih građana, a u čast 950. obljetnice prvog pisanog spomena Šibenika je pri kraju,a sve pristigle kravate njih više od 900 bit će izložene od ponedjeljka, 28. studenog uvečer u Gradskoj knjižnici u Šibeniku. Svečano otvaranje, na kojem će biti održana modna revija i predstavljene mega kravate izrađene samo za tu priliku je u 19 sati.

 

Kada je prije mjesec dana Jagoda Sablić, izvršna suradnica Međunarodnog dječjeg festivala, uz potporu svojih kolegica glumice Franke Klarić i kostimografkinje Sare Lovrić Caparin, pokrenula tu akciju nije ni sanjala kakve će razmjere ona poprimiti. Kravate su počele stizati ne samo iz Šibenika nego i iz Zagreba, Osijeka, Virovitice, Ogulina iz kojeg su poslali čak njih sedamdesetak. Jagoda je sinoć četiri puta išla na šibenski autobusni kolodvor jer su autobusima stizale nove i nove pošiljke kravata.

 

Bila je prepuna posla jer je za svaku kravatu trebalo napisati ime donatora, a njih je više stotina od poznatih pjevača, glumaca, sportaša, političara, ali i ostalih građana. Žene iz Knina su za ovo priliku isplele posebne kravate. „ Posebno moram istaknuti našeg poznatog Šibenčanina , glazbenog menadžera Zorana Škugora koji se jako potrudio i skupio kravate od brojnih glazbenika, slikara, novinara, političara, ali i kravate umjetnika koji više nisu živi poput književnika Jure Kaštelana ili Dina Dvornika jer su se njihove obitelji rado odazvali ovoj akciji. Jednako zdušno pomogao nam je , također naš Šibenčanin, poznati spiker i fonetičar Tomislav Baran koji je prikupio kravate svojih kolega, pa Vjekoslava Huljić koja se isto tako jako potrudila i poslala nam kravate poznatih Splićana s posebnom bilježnicom u kojoj su njihovi potpisi i tako redom“, priča Jagoda Sablić već iznemogla od otvaranja pošiljki i slaganja kravata, ali sretna zbog tolikog odaziva. Mnogima, koji čak nemaju neku izravnu vezu sa Šibenikom, nije bilo teško spakirati svoje kravate i poštom ih poslati u Šibenik. To govorio puno o ljubavi s kojom su to napravili.

Poznati TV novinar Miroslav Lilić, za kojeg se zna da je na zabavama običavao prerezati kravatu koju je nosio, za ovu je priliku posao jednu takvu prerezanu i jednu cijelu. Vrlo je zanimljiva zbog svojih živih boja kravata Olivera Dragojevića, Zorana Škugora, Ivice Propadala. Svoje su kravate poslali i Matija Vujica i Nina Badrić, glumci Tarik Filipović, Rene Bitorajac i Nikša Kušelj.  Tu su i kravate svih članova grupe MI. Majka Dražena Petrovića poslala je kravate sve trojice članova svoje obitelji – pokojnog Dražena, Ace i supruga Jole i tako redom. Moglo bi s reći da su ljudi koji žive izvan Šibenika bili puno aktivniji od nekih poznatih Šibenčana koji do danas, iako su pozvani, nisu donirali svoje kravate.

 

Zanimljivo je da unatoč tolikom broju pristigli kravata među njima nema niti jedne iste.

 

Izložba koja se priprema u svakom slučaju će biti vedra i šarena, a zahvaljujući njoj mnogi koji nisu niti znali za tu veliku obljetnicu postat će njezin dio.  

Iz kategorije: Volim Šibenik