Datum objave: 07. Studeni 2016

Prošlost i sadašnjost Baronea:Projekt uređenja bio je izrađen i 1979. godine

Diana Ferić
Diana Ferić

Društvo za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“ predstavilo je, kao što je poznato javnosti 29. siječnja 2013. godine u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića idejni projekt obnove i turističke valorizacije srednjovjekovne tvrđave Barone, na predjelu Šubićevca, među Šibenčanima poznatoj kao Tanaja koja je tri godine nakon toga proglašena najljepšom kulturno - turističkom atrakcijom u Hrvatskoj. Jeste li znali da to nije bio prvi projekt uređenja te tvrđavi?

Osnovna organizacija udruženog rada "Šubićevac", radne organizacije "Ugostiteljstvo" izradila je 1979. godine projekt uređenja, revitalizacije i turističke valorizacije tvrđave Barone. Izrada projektne dokumentacije povjerena je Projektnoj organizaciji »Plan« , a autori projekta bili su diplomirani inženjer arhitekture Stevan Popović i građevinski tehničar Tomislav Relja.

 

 

 

Projektom je definirao uređenje cijele tvrđave Barone i njeno pretvaranje u ugostiteljsko izletnički i rekreacijski centar. Domaćim i stranim posjetiocima nudio se obilazak tvrđave i upoznavanje s poviješću Šibenika, posebno slavnim danima obrane Šibenika od Turaka, stalni postav izložbe starog oružja i povijesnih artefakata, panoramski pogled na grada i okolicu posebno na šibenski arhipelag uz pomoću teleskopa, pogled na noćno nebo iznad Šibenika iz zvjezdarnice na krovu restorana, restoran s ekskluzivnom ponudom izvornih starih šibenskih i nacionalnih jela i plesni podij pod pergolom.

Prilaz automobilima trebao je biti riješen iz smjera Šubićevca, a na sjevernoj strani je planirana izgradnja parkirališta. Bilo je predviđeno uređenje starog povijesnog ulaz u tvrđavu koji je otkriven tijekom pripremnih arheoloških istraživanja u suradnji sa stručnjacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Restoran je trebao imati oblik betonske fortifikacije kako bi se što bolje uklopilo u ambijent, a javne površine su trebale biti uređene za odmor, zabavu i rekreaciju. Posebno je bio istican plan postavljanja zvjezdarnice na krovu restorana i uređenje prostora za stalni postav izložbe povijesnih eksponata te prostora za prezentaciju proizvoda SOUR-a »Šibenka« i šibenskih proizvođača.

 

 

 

Ostvareni projekt uređenja Barone, podsjetimo vrijedna je oko oko 1,2 milijuna eura. Obnovljena i revitalizirana tvrđava Barone otvorena je 29. siječnja 2016. godine. Tijekom svečanosti otvaranja svjetlosnim efektima koji su simbolizirali zajedništvo i najavljivali proslavu 950. obljetnice prvog spomena imena Šibenika u povijesnim dokumentima, bile povezane sve četiri šibenske tvrđave. Tvrđava Barone dobila je sve planom predviđene sadržaje uključujući spajanje sadašnjosti i prošlosti pomoću holograma i novih tehnologija, restoran i prezentacijski prostor autohtonih proizvoda.  

Iz kategorije: Volim Šibenik