Datum objave: 04. Listopad 2016

Jagoda Sablić poklanja Šibeniku "Šibensku priču" i "Šibensku dušu"

Diana Ferić
Diana Ferić

Jagoda Sablić koju je javnost do sada poznavala kao spisateljicu za djecu, pjesnikinju i ilustratoricu predstavit će se večeras Šibenčanima sa svojim lutkama koje je izradila kao dar Šibeniku u povodu 950 obljetnice prvog spomena njegovog imena koje će joj poslužiti kako bi ispričala djeci i Šibeniku priču, priču o šibenskim običajima i ljudima. Izložba se otvara večeras u 19 sati u Gradskoj knjižnici, a bit će izloženo 25 velikih i puno malih lutaka koje su sve obučene u šibensku nošnju. I nju je sama sašila. Tu su i šibenski težaci i težakinje, ali i šibenske gospođe i gospoda. Uz to, predstavit će i uporabne predmete poput čaša i boca iz šibenske toverne koje je sama oslikala. Izložba nosi naziv „Šibenska duša“.

 

„Budući da sam članica UNIME, udruženja lutkara bio je red i da pokažem ono što radim na tom planu. Ja sam znala i prije, u pauzi između Međunarodnog dječjeg festivala, djeci, pomoću nekih lutki pričati priče, ali to su bile ad hoc izrađene lutke. Ovo je nešto drugo. One će nakon izložbe djeci ispričati priču o šibenskoj povijesti i šibenskih običajima jer ne smijemo dopustiti da naši najmlađi za to ne znaju. Mislim da je ovo dobar put da im se oni približe“, ističe Jagoda Sablić. Ona je napisala i Šibeniku priču koju će pomoću tih zanimljivih i dojmljivih lutaka pričati djeci u suradnji sa šibenskom glumicom Frankom Klarić i šibenskim osnovcima.

Izložbu je, kaže, posvetila svom gradu ali i svim njegovim „dušama“ koje više nisu s nama od Arsena Dedića i Jele Godlar Brešan do anonimnim Šibenčanki i Šibenčana.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik