Datum objave: 27. Srpanj 2016

NOVI BROJ ČASOPISA 'VOLIM ŠIBENIK': Doznajte tko je podigao Draženov koš u Preradovićevoj

Šibenik News
Šibenik News

Tko je podigao legendarni koš u Ulici Petra Preradovića pod kojim je odrastao Dražen Petrović i kako se pod njim igrala košarka prije 40 godina, jedna od je od glavnih tema novog broja časopisa „Volim Šibenik“ koji je od danas u prodaji u dućanima domaćeg trgovačkog lanca “Djelo“ i kioscima „Tiska“.

 

Priča o takozvanom Draženovom košu, koji podignut dok je on bio još dječak, ilustrirana je nikada do sada viđenim fotografijama košarkaških nadmetanja koje je snimila Giacinta Mattiazzi, a pronašla redakcija časopisa „Volim Šibenik“.


Novi broj donosi obilje zanimljivih tema iz sadašnjosti i prošlosti Šibenika. Među temama iz prošlosti svakako je najzanimljivija priča o prvom električnom uređaju za trajnu ondulaciju kose koji je u Šibenik stigao 1935. godine, a nabavila su ga braća Laurić za svoj frizerski salon koji se nalazio u srcu Kalelarge. Zabavna je, ali i ozbiljna šibenska „crna kronika“ iz prošlih vremena. Nasmijat će vas priča iz 1941. godine o obračun u šibenskoj bolnici tijekom kojeg je bolesnik bolesnika ubio vrčinom, kao i nešto starija priča o jednoj od najmasovnijih tučnjava u povijesti Šibenika do koje je došlo do zbog nepristojnog ponašanja prema pjevačici iz Slovenije. Šibenčani, Zatonjani i Raslinjani međusobno su se obračunavali šakama, stolicama i suhim bakalarima, a u zatvoru i bolnici je završilo stotinjak osoba.


Otkriće da je Šibenik hrvatska metropola trubadura i trubadurske tradicije, a da su šibenski trubaduri pjesnici nedostižnog ideala čiste ljubavi prema voljenim ženama i obožavanom zavičaju, plod je višemjesečnog referenduma za najljepšu šibensku pjesmu svih vremena.

 

Glavne veze sa sadašnjicom su intervju sa Zoranom Kneževiće, menadžerom, vlasnikom Poliklinike VITA i predsjednikom Udruge privatnih poliklinika, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb koji kaže da je još u Šibeniku uvijek utopija odrediti prioritete za njegov boljitak koje ćemo ostvarivati zajednički ma tko bio na vlasti, te rubrika „Špiritus movens“ u kojoj je predstavljen Igor Bergam, predsjednik udruge P.A.R.K. , organizator Regionalnog glazbenog festivala „Regius“ i dvodijelne kulturno - glazbene manifestacije „Kulturaljka“.

 

U stalnoj rubrici „Intimna povijest“ objavljena je priča pomalo zaboravljenog književnika Marina Bege o običaju zlarinskih koraljara da najljepše koralje daruju svojim vjernim ženama koje su njima ukrašavale sobe u kojima će slaviti noć ljubavi, noć osmijeha mora kada se oni vrate na Zlarin.

 

Pozornost će svakako privući dokumentarna priča o tome kako su Šibenčani planirali urediti tvrđavu Barone 1979. godine, a kako su je uredili 2016. godine, te gurmanska priča o receptima koji su sačuvani u sudskim spisima. Osim recepata za jela koja su kuhana od ukradenih ovaca, panceta, pršuta i tuka sačuvano je i svjedočenje da se 1935. godine ukradena janjetina pekla u Splitu za izmirenje posvađanih juniora Hajduka.


Jedna od trenutno najaktualnijih šibenskih priča je nastojanje udruge „Disco Gimnazija“ da revitalizira šibensko pristanište i kupalište Martinsku. Tim povodom redakcija časopisa „Volim Šibenik“ istražila je povijest Martinske te otkrila da je jedan od najzaslužnijih za izgradnju tamošnjeg pristaništa koje je podignuto 1936. godine bio Miloš Šupuk, najstariji unuk slavnog Ante viteza Šupuka.

 

Nije to sve. Novi broj časopisa „Volim Šibenik“ donosi nove priloge za povijest humora i karikature u Šibeniku, zanimljive vijesti iz NP „Krka“, zapise iz prošlosti gradske četvrti Baldekin, tu je i nova rubrika „Naša priča“ te prikaz rada Ive Slavice, autora najprodavanijeg priručnika u povijesti Šibenika, ali i ovog dijela Hrvatske.  

Iz kategorije: Volim Šibenik