Datum objave: 29. Lipanj 2016

FOTO&VIDEO: Nenad Bach svira'I will follow you' na orguljama iz 17. st. u Šibeniku

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nenad Bach, proslavljeni hrvatski pjevač, skladatelj i izvođač koji je tijekom svoje uspješne međunarodne umjetničke karijere surađivao s Lucianom Pavarottijem, Bonom Voxom iz grupe U2, Brianom Enom, Richiem Havensom, Garthom Hudsonom i Rickom Dankom iz slavne grupe "The Bend" koja je bila prateći band Boba Dylama, Vinceom Welnickom iz legendarnog banda "Grateful Dead", glumcima Martinom Sheenom, Michaelom Yorkom, Johnom Malkovichem i mnogim drugima, sudionik festivala "Woodstock 94" i autor kompilacijskih albuma Brucea Springsteena, Leonarda Cohena i Allena Ginsberga, u crkvi sv. Duha u Šibeniku otpjevao je, prateći se na drevnim orguljama iz 1640. godine, svoju pjesmu "I Will Follow You".

 

Zanimljivo je da je Nenad Bach iako nije pijanist, a s crkvenim orguljama se susreo prvi puta, uspio besprijekorno svirati svoju skladbu nakon kratke poduke koju je dobio od Božidara Grge, šibenskog čuvara povijesnih glazbenih instrumenata i voditelja Orguljaške ljetne škole.


Bio je to nevjerojatan glazbeni i umjetnički događaj koji je protekao intimno, bez publike, ali je bez sumnje označio početak suradnje dvojice istinskih zaljubljenika u glazbu i hrvatsku glazbenu baštinu - Nenada Bacha i Božidara Grge.

 

Nenad Bach, poznat je u svijetu kao producent s posebnim interesom za dokumentiranje fascinantne, ali malo poznate glazbene tradicije njegove domovine, Hrvatske.

 

Njegov najnoviji rad su četiri nova SACD-a (Super Audio CD-a) a capella glazbe iz Hrvatske nastala u suraddnji s klapama "Sinj", "Novalja" i "Luka" te ansamblom "Linđo". To nije prva suradnja Nenada Bacha s hrvatskim glazbenicima. Od ranije su poznati njegovi iznimno cijenjeni a cappella albumi "Vatra na moru" s klapom "Fortunal", zatim "Za Križen", zbirku korizmenih napjeva nastalih na temelju 600 godina starih gregorijanskih napjeva s otoka Hvara, te CD "Novaljo, Novaljo", klape "Novalja". Osim toga pamte se i njegovi emotivni nastupi u hrvatskom gradu heroju, Vukovaru.

 

Nenad Bach je kreator i glavni urednik CROWN (Hrvatska svjetska mreža, www.croatia.org), a 2006. godine ga je magazin "Globus" svrstao među 100 najutjecajnijih Hrvata u svijetu.


To je samo djelić karijere i umjetničkog opusa Nenada Bacha koji kroz svoje pjesme širi poruku radosti i mira u svijetu.

 

On je u Šibeniku gost Međunarodnog dječjeg festivala na kojem vodi glazbenu radionicu, a priprema i posebni glazbeni performance u povodu obilježavanja 950. obljetnice prvog spomena imena Šibenika u povijesnim izvorima.


I Will Follow You


From the album Everything Is Forever

Too many leaders no one to follow
Too many clouds not enough rain
Too many words and promises, too hard to swallow
Too many innocent die in vain

I can tell you how it used to be
Let me write another melody
I can tell you how it used to feel
When we stood up for what we believed

So, I will follow you. I will follow you.

Too many bankers not enough money
If it wasn’t serious, it would be funny
Too many artists not enough art
Too much marketing not enough heart.

I can tell you how it used to be
Let me write another melody
I can tell you how it used to feel
When artists stood up for what we believed

So, I will follow you. I will follow you.

Too many children not enough fathers
Too many clowns not enough laughter
Too many people, not enough souls
Not enough windows too many walls.

I can tell you how it used to be
Let me write another melody
I can tell you how it used to feel
When we stood up for what we believed

So, I will follow you. I will follow you.

 

Music and Lyrics by Nenad Bach ©2009 Nenad Bach Music Ltd. BMI
 

Video

Iz kategorije: Volim Šibenik