Datum objave: 22. Lipanj 2016

UPOZNAJTE ŠIBENČANE KOJE POZNAJETE:Marijo Bašelović, trener Odbojkaškog kluba Krka

Diana Ferić
Diana Ferić

Amerikanac William G. Morgan (1870 - 1942), izmislio je novi sport, jer je osjetio potrebu da njegovi učenici kroz sport i natjecanje nenasilno, samo vještinom i inteligencijom, stječu radne navike i važna životna iskustva. Takve igre nije bilo. Nogomet, košarka i slični sportovi nisu imali ono što je Morgan želio... Pomislio je na tenis, ali to nije ekipni sport, no ideja mreže mu se učinila zgodnom pa ju je podigao na 198 centimetara i dao izraditi prikladnu loptu opseg oko 65 centimetara, tešku oko 300 grama, a onda je u suradnji s dvojicom prijatelja napisao pravila igre... Novi je sport nazvao Mintonette, a mi ga danas nazivano odbojka. To je sport u kojem se dvije ekipe nadmeću nastojeći prebaciti loptu preko mreže u protivničko polje tako da je protivnik ne uspije zadržati u zraku i vratiti je preko mreže. Morganova ideja bila je odlična. Danas je odbojka jedan od najpopularnijih i najraširenijih sportova u svijetu.
Nešto slično počelo se prošle godine događati u Šibeniku, ali nije u pitanju bilo kreiranje novog sporta. Početna ideja bila je kako Šibenik, i Šibensko – kninsku županiju, naravno, kroz afirmaciju jednog sporta pretvoriti u privlačno i atraktivno međunarodno sportsko središte?

Ukazanje odbojke u Šibeniku

Uz izražavanje časti nogometu i košarki, idealnim sportom za takav naum ukazala se odbojka iako ni Šibenik ni Šibensko – kninska županija nemaju neku osobitu odbojkašku tradiciju. Ali, imaju potencijale. Odbojka se kao sport rodila iz ideje pojedinca nepunih godinu dana nakon što je Šibenik, opet zahvaljujući ideji pojedinca i naporu zajednice, kao jedan od prvih gradova u svijetu dobio modernu izmjeničnu struju i status Manchesterom druge industrijske revolucije, a u Šibeniku se odbojka kao odlična prilika za njegovu međunarodnu sportsku afirmaciju ukazala upravo na 120. obljetnicu tog povijesnog događaja. Riječ je o tomu da je Šibenik, zahvaljujući špiritus movensu pojedinca i radu grupe entuzijasta od 27. do 30. prosinca prošle godine bio domaćin odbojkaškog kadetskog prvenstva zemalja srednje Europe

Zec iz šešira

Hrvatskoj i Odbojkaškom klubu Krka domaćinstvo turnira MEVZA 2015. under age championships dodijelila je Srednjoeuropska odbojkaška federacija jer je, prema ocjeni Hrvatskog odbojkaškog saveza, taj klub svojim je dosadašnjim radom i rezultatima dokazao da je sposoban organizirati zahtjevno natjecanje koje će pridonijeti popularizaciji odbojke i sporta općenito u Šibensko – kninskoj županiji i Dalmaciji.
Riječ je o važnom i visoko cijenjenom odbojkaškom natjecanju. Nastupilo je dvanaest muških i ženskih reprezentacija iz Hrvatske, Austrije, Mađarske, Slovačke, Češke i Slovenije. Igralo se u sportskoj dvorani na Meterizama, a u Šibenik je došlo više od 230 natjecatelja, trenera i voditelja reprezentacija. Usprkos golemim teškoćama sve je bilo besprijekorno. Organizatori turnira su, iako su ga stvorili iz ničega i izvukli gotovo doslovno kao mađioničar zeca iz šešira, dobili gomilu pohvala i komplimenata Hrvatskog odbojkaškog saveza i Međunarodne odbojkaške federacije, a Šibenik je dobio promidžbu kakva se može samo poželjeti.

Morali smo nešto poduzeti, učiniti nešto što će zazvoniti

Sve to i ne bi bilo tako nesvakidašnje da nije riječ o Odbojkaškom klubu Krka, kojeg je 2014. godine osnovali iskusni odbojkaš i odbojkaški trener, Marijo Bašelović i grupa entuzijasta. Već 2015. godine, samo godinu dana nakon osnivanja, Krka je bila primljena u članstvo Saveza sportova Šibensko – kninske županije, a te iste godine ugledne nacionalne i međunarodne odbojkaške institucije vidjele su u tom klubu perspektivnog organizatora jednog važnog međunarodnog turnira.
-Šibenska ženska odbojka, istina, još uvijek je u povojima, ali postoje tu oko nas brojne djevojke i mladići s izvrsnim tjelesnim predispozicijama i motorikom idealnom za odbojku. Štoviše imamo odbojkašice sposobne igrati i u hrvatskoj reprezentaciji. Na županijskoj razini sada se natječe oko 200 cura. Još nemamo pravu selekciju. Muška odbojka je malo drukčija priča. OK Šibenik 91 već je 17 godina u prvoj hrvatskoj ligi što treba poštivati jer danas ni u jednom sportu nije lako. Klubovi su naslonjeni na jedinice lokalne samouprave. Sponzora više nema, ali ima pojedinaca koji pomažu koliko mogu pa se ipak nekako preživi. Šteta je što još nemamo željenih rezultata, ali će ih biti. Desetak naših odbojkaša bilo je u raznim reprezentacijama. Paško Skelin je bio trener kadetske i juniorske reprezentacije Hrvatske, a sada je Toni Skelin trener kadetske reprezentacije Hrvatske. Imamo odlične odbojkaše, gomilu nadarene djece i ljude koji vode hrvatsku odbojku, ali na žalost u našoj se županiji jedva zna da odbojka postoji. Zato smo morali nešto poduzeti, učiniti nešto što će zazvoniti i ukazati na odbojku kao jedan od naših najvećih potencijala ne samo kada je riječ o sportu. Zato smo uzeli jedno europsko natjecanje, – kazao nam je Marijo Bašelović, trener OK Krka i direktor međunarodnog odbojkaškog turnira MEVZA 2015.

Prvi šibenski međunarodni odbojkaški suci

U Hrvatskoj je zadnje takvo natjecanje održano prije više deset godina. Ne postoje dakle ni neka relevantna iskustva na nacionalnoj razini, a o Šibeniku i Šibensko – kninskoj županiji da se i ne govori. Pa ipak, ne bez znoja i suza, uspjeh nije izostao.
- Imali smo potporu, doduše uglavnom moralu. – kaže Marijo, -Iskreno, radili smo sami. Bilo je uključeno pet šest ljudi koji su radili 24 sata dnevno. Imali smo ohrabrujuću podršku i potpore Grada, Županije i NP Krka. Značajnu podršku dali su nam Osnovna škola Meterize i njena ravnateljica Margita Vrbičić, Hrvatski odbojkaški savez i prijatelji odbojke iz Splita, Kaštela, Zagreba, Slavonskog Broda, Poreča, Osijeka... Pomogli su nam Hrvatski odbojkaški savez i Županijski savez sportova kao partner, a svojim ugledom i utjecajem puno su nam pomogli Paško i Toni Skelini. Ali svejedno, bojali smo se, strahovali smo, jer ništa slično nije nikada organizirano u Šibeniku. Bio je to jedan od najjačih turnira u Europi. Bila je to velika prilika za afirmaciju hrvatske, ali i šibenske odbojke. Naše odbojkašice i odbojkaši tu su priliku odlično iskoristili, a ne bi trebalo previdjeti da su trojica Šibenčana, Ivica Špadina, Dinko Ninić i Krešo Bujas, dobila priliku da budu međunarodni odbojkaški suci. Nije to mala stvar. Cijela Dalmacija još nema ni jednog međunarodnog odbojkaškog suca. Najbliži je u Rijeci.

To samo Šibenik može

Turnir MEVZA posebno je bitan za Šibenik jer, u Šibeniku nema odbojke. Ima je na šibenskoj periferiji i izvan Šibenika, u Vodicama, Murteru, Knin... Usprkos tome Mario Bašelović je optimističan:
-Bez obzira na manjkavosti Šibenik i Šibensko – kninska županija bi mogli postati značajno odbojkaško središte. Bilo bi idealno da nakon MEVZA-e dobijemo kvalifikacijski turnir za Prvenstvo Europe za kadetkinje i kadete. Moramo vidjeti postoji li interes Grada Šibenika i Šibensko - kninske županije. Hrvatske kadetkinje i kadeti, za razliku od seniorki i seniora, već se deset godina nisu plasirali na europsko prvenstvo, a taj je naraštaj ishodište odbojke. Tu mi možemo učiniti puno. Ovdje, u Šibeniku i Šibensko – kninskoj županiji, može se učiti odbojka, tu mogu stasati vrhunske odbojkašice i odbojkaši. Mi ih nećemo moći zadržati u našim klubovima, ali ne treba se toga bojati. Uostalom, a to je šibenska specifičnost i to samo Šibenik može, kod nas je odbojka gotovo anoniman sport, a imamo odbojkašice i odbojkaše u nacionalnim selekcijama i ljude koji vode hrvatske odbojkaške reprezentacije. Naravno ne ide to preko noći, treba puno rada, treba natjecanja, ali šanse su ogromne. Nakon MEVZA-e, turnira koji je bio uspješan, možemo organizirati i veće, zahtjevnije turnire. To je financijski zahtjevnije, traži veću organizaciju, ali je dobro za afirmaciju odbojke kao sporta i otvara mogućnost da Šibenik i Šibensko – kninska županija budu vidljivo ucrtani na svjetskom sportskom zemljovidu.

Zašto su nam dvorane ljeti zaključane?

Odbojka u Šibensko - kninskoj županiji polako, ali ustrajno raste i napreduje. Dobro se radi u Primoštenu, Vodicama i Kninu, ali postoje više nego dobri uvjeti za širenje i popularizaciju odbojke zahvaljujući sve brojnijim kvalitetnim sportskim dvoranama poput onih u Murteru, Tisnom ili Čistoj Velikoj. Trenutno u županiji imamo pet odbojkaških klubova, OK Krka, OK Šibenik 91, ŽOK Šibenik, OK Vodice i OK Mladost, Knin
-Treba uključiti više djece u odbojku. Treba im dati priliku da upoznaju taj sport koji je u svijetu jako popularan i cijenjen. Siguran sam da bi ga zavoljeli. Iako se čini da je sve to skromno mi ipak napredujemo. Stvara se baza šibenske odbojke, a moglo bi se i puno više kada nam dvorane ne bi bile zaključane tijekom ljetnih praznika. Teško mi je odgonetnuti zašto tijekom praznika zaključavamo dvorane dok drugi gradovi i županije poput Zagreba, Osijeka ili Rijeke tijekom praznika širom otvaraju vrata svoj djeci i mladosti koja se želi baviti sportom, što više tada dvorane, bazene, teniske terene i igrališta daju na uporabu besplatno jer ne žele samo maknuti mladost s ulice, nego omasoviti i ojačati svoj sport, svoje klubove... Ne zaključavajmo sportske dvorane. Nikada se ne zna kada će se ukazati neki raskošni sportski talent za kojeg se nije znalo, neka djevojka ili mladić koji ni sami u sebi nisu prepoznali sportske potencijale čak i u sportovima o kojima nisu ni razmišljali. No, riješit ćemo i to. Šibenik i odbojka, to će biti dobra priča.

 


 

Iz kategorije: Volim Šibenik