Datum objave: 18. Svibanj 2016

FOTO:Vrijedne ruke žena s tečaja izrade šibenske kape dale obol 950. obljetnici

Šibenik News
Šibenik News

Ivica Poljičak, predsjednik Gradskog vijeća Šibenika i prvi čovjek programa obilježavanja 950. obljetnice prvog pisanog sačuvanog spomenika grada Šibenika dobio je na poklon izvornu šibensku kapu koju su izradile polaznice drugog tečaja izrade te odjevne znamenitosti pod vodstvom profesorice Liposlave Kuštović.

 

Na taj način, devet polaznica tečaja pridružilo se velikoj obljetnici koju Krešimirov grad obilježava tijekom cijele godina na različite načine, a kapu, rad svojih ruku Poljičku su uručile u atriju Muzeja grada Šibenika.

 

- Mislim da kape i ove naše krpice, kako ih volimo zvati, govore dovoljno same za sebe. Počelo se od najosnovnijih bodova što je dovelo do finalnih proizvoda. Mislim da, žene, možete biti zadovoljne s onim što ste postigle – poručila je polaznicama tečaja, Marija Krnčević Rak, kustostica u ime šibenskog Muzeja, dodavši kako će uručiti upravo onu kapu koju je svojim rukama izradila voditeljica tečaja.

 

- Nadamo se da će je nositi na svim službenim događanjima i na taj način promovirati i grad i kapu i Liposlavu i radionicu i muzej – istaknula je Marija.


Dodajmo da je riječ o starijoj šibenskoj kapi koju krasi crvena boja, ne narančasta, bogati vez na obodu i tjemenu i nešto plića od verzije koja je danas poznatija, a to je upravo ta narančasta jednostavnije izvezenih ukrasa.

 

- Ovo je najbolji način da obnavljamo neke naše najznačajnije stvari po kojima nas prepoznaju u našoj domovini, ali i vani u svijetu. To što ste izvezli najpopularniji broj u Šibeniku ove godine, 950 je da ostane kao trajni znamen, trajno sjećanje na naš veliki jubilej. Ove kape su ukras ne samo vaših ruku nego i naše grada – riječi su kojima se Ivica Poljičak zahvalio na poklonu koji je probao na licu mjesta.

 

Osim govora zahvale, Poljičak je s prisutnima podijelio i jednu zanimljivost vezanu za šibensku kapu.

 

- Svaki muškarac kad uđe u prvostolnicu, pa tako i u našu katedralu sv. Jakova mora skinuti kapu s glave bilo da je u pitanju kapa, šešir ili danas popularna šilterica. S ovom kapom to nije slučaj. Mi to znamo, nije upisao u kanonu, ali je običajno pravo. Kad nosi ovu kapu na glavi, muškarac se u njoj može i pričestiti. Jedino biskup i ova kapa imaju to pravo u našoj katedrali – ispričao je Poljičak.

 

 

Dodajmo i to da je Ministarstvo kulture financijski pomoglo Muzeju grada Šibenika te će se radionice izrade šibenske kape nastaviti, a prijave i ostale potrebne informacije svi zainteresirani znat će na vrijeme. 

 

 

Piše:Snježana Klarić
 

Iz kategorije: Volim Šibenik