Datum objave: 15. Svibanj 2016

Jeste li znali?: Tko je pjevao na prvom koncertu Magneta u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Jeste li znali da je prvi rock koncert neke šibenske grupe u Šibeniku bio koncert VIS Magneti koji je održan 1965. Danas, u 59. emisija Volim Šibenik, na Županijskom radio Šibeniku, posvećenoj šibenskoj pismi za srce i dušu, rekonstruiran je taj koncert.
Emisija „Volim Šibenik“ i časopis „Volim Šibenik“ u posjedu su ekskluzivnih pisanih dokumenata o tom, za šibensku glazbu, povijesnom događaju.
Zanimljivo je da je istoga dana u isto vrijeme u susjednom bivšem Domu JNA koncert imao jedan od tada najpopularnijih pjevača u bivšoj Jugoslaviji, Đorđe Marjanović iz Beograda, ali nije uspio privući ni upola toliko publike kao anonimni šibenski „Magneti“.
VIS „Magneti“ svirao je na plesovima i zabavama od 1962. godine, a 1965. ohrabrio se za prvi samostalni koncert. U VIS-u „Magneti“ tada su svirali Siniša Škarica, Đorđe Nikolajević, Berislav Baranović, Branko Vudrag i Nikica Šprljan. Tada su još išli u srednju školu i imali su osamnaest godina.
VIS „Magneti“ tada nije imao pjevača, a na koncertu u kazalištu imali su dva od kojih je svaki nastupao sam. Koncert je održan pod nazivom „Revija ritmova“, a bio je toliko zanimljiv da su o njemu izvještaje donijele čak i nacionalne novine. Vokali su bili sada pokojni Joško Lovrić i Mišo Kovač, koji se tada nije još ni počeo uspinjati prema zavidnoj karijeri koja mu je donijela status „kralja“. Repertoar je bio raznolik od Marša na Drini, ruske romace Črne oči do Elvisa,Armstronga i ostalih.
Ostalo je zabilježeno da su „Magneti“ postigli veliki uspjeh i da je publika bila oduševljena. O koncertu tadašnje superzvijezde Đorđa Marijanovića u tadašnjim novinama nema ni traga.  

Iz kategorije: Volim Šibenik