Datum objave: 20. Ožujak 2016

Ako bude himna "Šibenska balada" će nam opet na scenu vratiti klapu "Šibenik"

Diana Ferić
Diana Ferić

Ako Šibenska balada bude izabrana za svečanu pjesmu Šibenika onda će sigurno u ovoj godini u originalnom sastavu, nakon 15 godina, ponovno zapjevati klapa Šibenik. Današnjoj emisiji „Volim Šibenik“ na Žpanijskom radio Šibeniku jedan od osnivača te klape Radoslav Koštan kazao je kako je, s tim u vezi, poslao cirkularno pismo svim članovima te klape koja je proslavila i Šibenik i klapsku dalmatinsku šansonu.

 

„To ne bi trebala biti samo naša želja nego i naša moralna obveza prema naše grad koji ove godine slavi 950. Rođendan“, kazao je Koštan dodajući da na tome radi s kolegom Ivom Mikuličinom, također jednim od osnivača klape Šibenika. Klapa Šibenik po mnogo čemu je bila prva i revolucionarna – bila je prva klapa koja je održala koncert u koncertnoj dvorani i to Vatroslavu Lisinskom Zagrebu jer su prije toga koncertne dvorane bile namijenjena samo za klasičnu glazbu. Bili s i prva klapa koja je održala koncert u kazalištu i to u splitskom teatru, potom prva klapa koja je gostovala kod hrvatske dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama i uopće prva klapa u Americi,prva klapa koja se pojavila na top listama pop i rock glazbe ,prva klapa koja je nastupila na festivalu zabavne glazbe (s Mišom Kovačem u Splitu s pjesmom „Noćas ćemo zemlji ka materi reći“), prva klapa čija je LP ploča zahvaljujući prodaji preko 50 000 primjeraka proglašena Zlatnom ....
Klapu su 1971. godine osnovali Radoslav Koštan, Branko Bubica, Anton Bataljaku, Ivo Mikuličin, Slobodan Matijević i Goran Roša , a posljednji koncert su održali 1988. godine u Kazalištu u Zadru.

 

„I prije toga smo se počeli rasipati i to više nije bilo to, a nakon tog koncerta svoji sam prijateljima rekao da odlazim iz klape Šibenik. Misli da na je to bila pametna odluka jer treba znati kada treba otići“, izjavio je Koštan. Uz njega o klapi „Šibenik“ i emisiji su govorili Zvono Najev i Mihovil Vodišek koji je u klapi dugo godina svirao mandolinu i gitaru i to, kako smo danas doznali u tzv OUR –u Žica.

 

Klapu Šibenik trebalo bi definirati kao šibensku i hrvatsku povijesnu glazbenu instituciju zbog svih njenih zasluga.

Najvažniji podaci o klapi Šibenik:

Osnovana je 1971. godine
Prvi nastup: 1971. godine u Betini na priredbi „Prvi glas Betine“

Prva postava:
Radoslav Koštan, Branko Bubica, Anton Bataljaku, Ivo Mikuličin, Slobodan Matijević i Goran Roša
(Na prvom nastupu na festivalu u Omišu s klapom je pjevao i proslavljeni šibenski operni pjevač Neven Belamarić)
Nakon odlaska Mikuličina, Matijevića i Roše dolaze. Zvonko Najev i Dinko Gojanović Rakić ( Antu Barbaču povremeno je zamjenjivao profesor Ivan Korunić).

1. LP ploča 1974. - Kad bi ti dušo znala – tada se prvi puta pojavljuje glazbena pratnja:
Božidar Grga
Marko Kardum
Vinko Vudrag
Jakov Morić
Ljubo Stipišć, neosporni glazbeni autoritet, 1974. godine, pišući o ploči klaše Šibenik, proročki je najavio da će klapa Šibenik postati glazbeni uzor kojeg će slijediti dalmatinske klape i odrediti budućnost dalmatinske klapske pjesme.

Od 1976. godine počinje intenzivna suradnja klape Šibenik s Dušanom Šarcem (Puste su kale i Oj ti dušo moje duše – aranžman Dušan Šarac)

1977. godine na festivalu Split 77 – dvostruki trijumf. Prva su klapa koja je ikada zapjevala na nekom festivalu zabavne glazbe i odmah su uzeli dvije nagrade – pobjednici su festivala s Mišom Kovačem i pjesmom Noćas ćemo zemlji ko materi reći....
Iste godine je klapa Šibenik pobjednik festivala u Omišu pa se klapi Šibenik i Šibeniku službeno priznaje da su najbolji pjevači u Dalmaciji

1979. godina – izlazi LP Šibenska balada – tada najljepša i najbolja klapska ploča. Na toj je ploči i pjesma koja se zove „Oj, šibenska pismo mila“ koja će postati omiljena i nevjerojatno popularna kao „Šibenska balada“.

Nakon izlaska ploče Šibenska balada, Tome Mileta je u Šibenskom listu o pjesmi „Oj šibenska pismo mila (dakle o Šibenskoj baladi) napisao:
Pjesma Oj šibenska pismo mila ostat će kao najljepši biser, kao himna gradu, a posebno kao himna onih koji će Šibenik ostaviti ali ga nikada neće zaboraviti. Bile su to proročke riječi prije 37 godina!

1979. godine – klapa Šibenik nastupa u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu – bio je to povijesni događaj, apsolutni trijumf klape Šibenik ali i Šibenika. Taj koncert nazvan je svetkovinom pjesme

1979. godine klapa Šibenik bila je prva klapa koja je kao izraz hrvatske glazbene kulture predstavljena u inozemstvu ( emisija „Večer s Dubrovnikom“ francuske televizije – bio je to izravni prijenos. Iste godine klapa Šibenik odlazi, kao prva klapa uopće, na gostovanje po SAD-u) - Turneja po SAD-u bila je iznimno uspješna, a ostao je zapamćen „koncert“ na aerodromu „Kennedy“ prije ulaska u zrakoplov, kada je klapa zapjevala da bi se oprostila s domaćinima.
Iste godine je klapa bila i na turneji po Francuskoj – organizator Izvršno vijeće Sabora Republike Hrvatske!!!

1981. godine – nakon 10 godina rada – dvije turneje po SAD-u, nastupa u Vatroslavu Lisinskom, kazalištima u Splitu i Rijeci, potpore Sabora HR, turneja po Europi i bivšem Sovjetskom savezu, bezbroj koncerata i nagrada – je od Skupštine općine Šibenik zatražila prikladan prostor za rad (do tada su radili po svojim stanovima, kod Barbače koji je bio podstanar, u Kolu, domu bivše JNA, u Muzičkoj školi...) ali ga nije dobila...
u to vrijeme klapa Šibenik je jedina klapa koja mora reprizirati svoje koncerte, pa čak organizirati i po dva koncerta jedan za drugim ( u 19,30 i u 22 sata) zbog svoje nevjerojatne popularnosti

1982. godine klapa Šibenik je po drugi puta nastupila u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski (gosti: Špiro, Mišo, Krste Juras) i druga turneja po SAD-u

1983. godina 3. LP Majstori pivači - ponovno koncert u Vatroslavu Lisinskom s Arsenom i Pattierom

1984. godine trijumf u Rijeci u kazalištu Ivan Zajc - dva rasprodana koncerta u jednom danu!!!

PREMA ISTRAŽIVANJIMA 1988. GODINE U TADAŠNJOJ JUGOSLAVIJI NAJPOPULARNIJI GLAZBENICI BILI SU OLIVER DRAGOJEVIĆ, IVO POGORELIĆ I KLAPA ŠIBENIK)
 

Iz kategorije: Volim Šibenik