Sidebar Menu

Datum objave: 13. Veljača 2016

FOTO Pogledajte akciju spašavanja (od)bačenih knjiga danas na Baldekinu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

 

Prosvjetiteljska akcija „Otpad nije smeće“ šibenskog komunalnog poduzeća „Čistoća“ mogla se provoditi i pod nazivom „Knjiga nije smeće“ jer još uvijek ima Šibenčana koji olako, bezobzirno i nepromišljeno poput suvremenih Vandala bacaju knjige u smeće. Srećom postoje i oni Šibenčani koji štuju knjigu kao izvor znanja i pouzdanog čuvara prošlosti te o njima brinu čak i ako su oklevetane zbog možebitnog „nepodobnog sadržaja“ ili su do nas došle iz ideološki nepodobnih vremena. Čak i takve knjige imaju vrijednost jer i iz njih će netko učiti da bi znao i shvatio kako se nekada živjelo i zašto je došlo do promjena.

 

Upravo takva spontana akcija spašavanja (od)bačenih knjiga dogodila se danas na Trgu Andrije Hebranga. Najprije je netko bacio gomilu knjiga u kontejner za smeće zajedno s kućnim otpadom. Čak se nije potrudio odnijeti knjige do obližnjeg kontejnera namijenjenog baš za stari papir. Onda je došao netko drugi kome je bilo žao knjiga ali, pretpostavljamo, nije imao kuda s njima pa ih je izvadio iz kontejnera, očistio i uredno složio na zid pored kontejnera kako bi ih mogao uzeti, bolje rečeno posvojiti, netko tko voli i cijeni knjige i ima mjesta da ih zbrine. Nije prošlo dugo, a u akciju spašavanja i zbrinjavanja knjiga uključili se nekoliko učenika obližnje škole osnovne škole Tina Ujevića, a zatim i grupa studenata sa šibenskog Veleučilišta koji su pomogli udomiteljima knjiga da ih odnesu kući.

 

Tako je tužna priča o bačenim knjigama koje nisu i ne smiju biti smeće ipak mala sretan kraj. 

Iz kategorije: Volim Šibenik

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.