Datum objave: 30. Studeni 2015

Nezapamćeno zanimanje Šibenčana za priču o šibenskoj komunalnoj galiji svetog Jurja

Diana Ferić
Diana Ferić

Multimedijalna dvorana šibenske gradske knjižnice bila je premalena za primiti sve koji su večeras došli na predavanje Nikice Vučenovića, inženjera brodogradnje i zaljubljenika u šibensku povijest o šibenskoj komunalnoj galiji koja je sudjelovala u čuvenoj Lepantskoj bitki Ta se bitka odigrala prije 444. godine i bila je najveća pomorska bitka svih vremena u kojoj su se sukobile flote Svete lige, koja je objedinila sav kršćanski svijet ondašnje Europe i Osmanskog carstva. Vučenović je iznio niz zanimljivih detalja i brojki kao i usporedbi s današnjim vremenom i time na slikovit način dočarao vrijeme u kojem se ta bitka dogodila, njezine sudionike kao i njezin povijesni značaj.
U programu su sudjelovali glumci Franka Klarić i Jakov Bilić te redatelj Pero Mioč koji su recitirali stihove iz Pisme o šibenskim junacima u Kandijskom ratu, Andrije Kačića Miošića, a klapa „Romansa“ je otpjevala pjesmu „Nad Lepantom sunce moje“ Ljube Stipišića Delmate. Nakon toga je priređen domjenak na kojem su poslužene suhe smokve, „kolač“ i orzo s fažolom što je bio i obrok galijota na šibenskoj komunalnoj galiji sveti Juraj. Prikazujući na kraju primjere umjetničkih i drugih djela kojima se u svijetu čuva spomen na tu bitku iznio je i primjer navodnih ostatak sa zadarske komunalne galije koja je sudjelovala u Lepantskoj bitci, lik svetog Jurja koji se čuvaju u Muzeju u Zadru, a vjerojatnije je da potječu upravo sa šibenske komunalne galije.

Predavanje su  organizirali šibenska Udruga pomorskih kapetana i Rotary klub pod pokroviteljstvom Pučkog učilišta Libar.

Iz kategorije: Volim Šibenik