Datum objave: 11. Studeni 2015

FOTO Šibenski vinari, ugostitelji i časopis „Volim Šibenik“ na Martinju u Kutjevu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

 

Danas je spomenda sv. Martina zaštitnika vinograda, vinogradara i vina. Spomendan tog sveca slavi se kao Martinje, kao dan kada se toči mlado vino i slavi život. U Šibeniku tradiciju martinja već godinama održavaju Šibenska narodna glazba i Lions klub Šibenik no u kontinentalnoj Hrvatskoj taj je blagdan opća pučka fešta. Najveće, najpoznatije i najveselije je Kutjevačko Martinje koje je ove godine proslavilo 20. obljetnicu. Naravno Martinje se u Kutjevu, jednom od najpoznatijih i najpopularnijih hrvatskih vinorodnih područja, slavilo i ranije, ali prije 20 godina Kutjevačko Martinje postala je nadaleko poznata turistička manifestacija. Ove godine kutjevačka fešta je trajala puna tri dana. Na glavnom kutjevačkom trgu koji se zove, a kako bi drukčije i mogao, Trg graševine bilo je svega – pjesme, plesa, ceremonija krštenja mošta, mimohoda svečanih zaprega i obilja dobre spize. Domaćini i gosti biranim su mladim vinima zalijevali kulen, martinske gradele, kuhane svinjske koljenice, čobanac, vola s ražnja i slavonski hot dog.

Naravno takva fešta ne može proći bez Šibenika i Šibenčana. Pravi urnebes izazvao je šibenski show band „Bolero“ dalmatinskom varijantom slavonskih i slavonskom varijantom šibenskih pjesama. Gosti Kutjevačkog Martinja bili su murterski restoran „Kezo“, Ivan i Zoran Kovilić vlasnici skradinskog restorana „Visovac“ i „Odmorišta Krka“, Zoran Zrnić promotor kutjevačkih vina u Šibensko – kninskoj županiji i Dalmaciji te, naravno, Šime Strikoman koji je u snimio milenijsku fotografiju Kutjevačkog Martinja. Kao novi gost u Kutjevu se pojavio i časopis „Volim Šibenik“. Domaćine je privukla priča o 200. rođendanu krumpira u Šibeniku jer oni već godinama imaju feštu od graha, a krumpira se nisu sjetili pa nije nemoguće da će svoje bogate jesenje fešte posvećene grahu, vinu, planinarenju, marunima, slavonskim delicijama i folkloru proširiti i na krumpir.

Organizatori Kutjevačkog Martinja, jedne od najvećih i najveselijih etno – gastro manifestacija u Hrvatskoj su Grad Kutjevo, Turistička zajednica, udruga „Kutjevački vinari“, i planinarsko društva “Vidim”.


Fotografije: portal Šibenik news, portal 034 i Tomislav Milanović
 

Iz kategorije: Volim Šibenik