Sidebar Menu

Datum objave: 05. Studeni 2015

NEPRAVDA: Zašto se uporno prešućuju začetnici hrvatske hidroarheologije Šibenčani Gunjača, Brusić i Martinović?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

 

Vijest da su stručnjaci Hrvatskog restauratorskog zavoda iz Zagreba u suradnji sa stručnjacima Zaklade Abegg iz Švicarske uspjeli razmotati balu skupocjenog damasta dugu 54 metra koja je gotovo četiri stoljeća ležala na dnu mora u olupini galije koja je 1578. godine potonula kod otoka Gnalića, svjetska je arheološka i znanstvena senzacija. U svijetu ne postoji ni jedan sličan arheološki nalaz pa ta bala platna privlači golemu pozornost ne samo stručnjaka. Hrvatska zaista može biti ponosna što ima takav izuzetan arheološki nalaz no nepravda je što se u cijeloj toj izuzetnoj priči ne spominje, što više stalno se prešućuje, uloga začetnika hrvatske podvodne arheologije Šibenčana Zlatka Gunjače, Zdenka Brusića i Dalibora Martinovića. Naime, upravo su oni 1967. godine pronašli olupinu mletačke galije koja je 1878. godine potonula kod otoka Gnalića. Jedan od prvih njihovih nalaza bila je upravo škrinja u kojoj se nalazio taj dragocjeni komad platna. Pronalazak galije i pothvat arheologa Zlatka Gunjače i Zdenka Brusića te tadašnjeg instruktora ronjenja Dalibora Martinovića, ima poseban značaj ne samo zbog svega onoga što su pronašli, nego i zbog činjenice da je to bilo prvo podvodno arheološko istraživanje koje je ikada poduzeto u Hrvatskoj te da su Gunjača, Brusić i Martinović prvi hrvatski podvodni arheolozi.

Naš portal „Volim Šibenik News“ i časopis „Šibenik Tim“ koji sada izlazi pod imenom „Volim Šibenik“, više puta ukazivao na tu činjenicu te objavio nekoliko opsežnih tekstova koji o tomu govore. Da bi se znalo o čemu je riječ i zašto je prešućivanje doprinosa šibenskih arheologa u vijestima o nalazima s mletačke galije koja je 1578. godine potonula kod otoka Gnalića, nepravda donosimo članak kojeg je u 14. broju časopisa „Šibenik Tim“ 2104. godine objavio šibenski povjesničar i arheolog Emil Podrug.  

Iz kategorije: Volim Šibenik

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.