Datum objave: 19. Listopad 2015

FOTO Oproštaj s cruiserom Thomson Celebration: „Vidimo se opet idućeg ljeta!“

Stanko Ferić
Stanko Ferić

 

Najveći cruiser koji je ikada uplovio u Šibensku luku, 241 metar dugi „ Thomson Celebration“ danas je posljednji puta ove godine pristao uz gat Vrulje i svojim putnicima priuštio šetnju kišnim, ali lijepim i ugodnim Šibenikom. „Thomson Celebration“, bod s 520 članova posade na kojemu ugodno i udobno plove 1254 putnika iz Šibenika plovi za Dubrovnik, a iz Dubrovnika na Karibe gdje će krstariti tijekom zime. Ponovno će u Šibenik doći na proljeće.

Taj ugledni cruiser koji plovi od 1984. godine uplovio je ovoga ljeta u Šibenik desetak puta. Prosječno je između 900 i 1000 njegovih putnika posjetilo i razgledalo stari Šibenik što znači da nam je zahvaljujući njemu barem deset tisuća turista vidjelo i upoznalo Šibenik.

Cruiser „Thomson Celebration“ u vlasništvu je britanske kompanije. Izgrađen je 1984. godine u francuskom brodogradilištu „Chantiers de l'Atlantique“, a njegova je gradnja koštala oko 160 milijuna dolara. Slovi kao jedan od najsigurnijih i najpouzdanijih brodova za duga krstarenja, a godine mu nisu ni malo naškodile. Oni koji imali priliku provesti godišnji odmor na njemu već godinama mu daju prosječnu ocjenu od 3,8 do 4,0 za omjer plaćenog i dobivenog. Od drugih cruisera „Thomson Celebration“ se izdvaja svojom milijun dolara vrijednom zbirkom umjetnina iz 17. stoljeća i 20 kabina s balkonom. Brod je temeljito obnovljen 2013. godine.

Posljednju grupu turista s ovog cruisera koja je ove godine došla u Šibenik nije ni najmanje smetala kiša. Vidjelo se da uživaju u laganoj i ugodnoj šetnji. Većina ih je posjetila katedralu sv. Jakova, a mnogi su ostali na rivi guštajući u kavi ili čaši vina. Zahvaljujući ovom cruiseru izgledalo je kao da turistička sezona u Šibeniku još uvijek diše punim plućima.

 

Iz kategorije: Volim Šibenik