Datum objave: 18. Listopad 2015

REFERENDUM 30 tjedana emisije „Volim Šibenik“ i referenduma za izbor najljepše šibenske pisme svih vremena

Stanko Ferić
Stanko Ferić

 

Filian Vuletić, voditelj klapa „Bunari“ i „Jacera“, dosadašnji predsjednik Zajednice udruženja šibenskih klapa i voditelj povijesnog glazbenog projekta „Šibenik pjeva svom svecu Nikoli Taveliću“, danas je bio gost 30 emisije „Volim Šibenik“ odnosno 30. tjedna referenduma o najljepšoj šibenskoj pjesmi svih vremena i 99 vječnih šibenskih pjesama za srce i dušu. Pokrovitelj emisije „Volim Šibenik“ i referenduma o najljepšoj šibenskoj pjesmi svih vremena je poduzeće Gradski parking, a realiziramo je uz potporu Udruge pomorskih kapetana i časnika Šibenik.

Po završetku mise u crkvi sv. Frane koju je izravno prenosila Hrvatska televizija Filianu Vuletiću u emisiji „Volim Šibenik“ pridružio se skladatelj, pijanist i orguljaš Borna Erceg koji je najavio izvedbu svoje koncertne mise u katedrali sv. Jakova večeras u 20 sati.
U glazbenom dijelu emisije „Volim Šibenik“ slušatelji su mogli uživati u pjesmi „Ista skula, isti bori“ klape „Bonari“ koja je na ovogodišnjem Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu osvojila prvu nagradu publike i treću nagradu stručnog žirija, a Filian Vuletić prestižnu najboljeg klapskog voditelja. Predstavljene su i pjesme koje kandidiraju za ulazak među 100 pjesama koje Šibenčani smatraju vrijednim za titulu Uvik i za sva vrimena. Rìječ je o pjesmi Vedranka Šikića Balare i klape „Mela“ „Ispod suhozida“ te pjesmi „Sanjam te“ Arsena Dedića. U rubrici „Podsjećamo na zaboravljene pjesme“, slušatelji su mogli čuti „Suze ljubavi“, Zdravka Škendera, „Čudna žena“, Mila Hrnića i „Ćakule o siromasima“ Grupe Dalmatinaca Petra Tralića iz 1959. godine. U novoj rubrici „Obrade i originali“ u emisiji „Volim Šibenik“ predstavljena je znamenita francuska šansona „Nathalie“ u Izvedbi Gilberta Becauda i Vice Vukova, a u „arheološkom“ dijelu emisije emitirana je pjesma „Slušaj, zove nas more“ koju je Arsen Dedić napisao za šibenskog pjevača Ljubu Lučeva.
Iznenađenje emisije bila je pjesma „Libar od života“ u izvedbi zbora američkog sveučilišta Georg Washington jednog od najstarijih i najuglednijih američkih visokoškolskih ustanova u kojem trenutno studira oko 42 500 studenata što je približno broju stanovnika Grada Šibenika, a, među profesorima ima ček šest dobitnika Nobelove nagrade, a ove godine raspolaže proračunom od oko 6,5 milijardi kuna, desetak puta većim od proračuna Grada Šibenika. Pjevački Sveučilišta Georg Washington zbor nastupa po cijelom svijetu, a osim klasične glazbe izvori i zborske obrade velikih svjetskih hitova među kojima je i pjesma „Libar od života“ šibenskog skladatelja Dušana Šarca koju pjeva na hrvatskom jeziku.

Kako to zvuči može se čuti u nastavku.

Video

Iz kategorije: Volim Šibenik