Datum objave: 24. Rujan 2015

SOS za Butu Harolda Bilinića

Stanko Ferić
Stanko Ferić

 

Buta Harolda Bilinića, jedan od najljepših skrovitih kutaka starog Šibenika, koju čine dvije bute i mala prekrasna uska ulica s dva slijepa odvojka, doslovno vapi za obnovim, zaštitom, uređenjem i turističkom valorizacijom. Na zapuštenost, devastaciju pa i opasnosti koje prijete prolaznicima zbog dotrajalih dijelova bute, na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Šibenika, dramatično je ukazao vijećnik, bivši gradonačelnik Šibenika, dr. Ante Županović. Gradski dužnosnici odgovorili su mu da se na rješavanju najtežeg problema bute, dotrajalom drvenom stropu koji se svakog trena može srušiti, radi i će to uskoro biti riješeno.

Postoji, dakle briga o buti i obećanje da će njen najugroženiji dio biti saniran. Međutim Buta Harolda Bilinića traži i zaslužuje daleko više. Ta piktoreskna uličica koja bi morala biti jednom od najzanimljivijih turističkih atrakcija Šibenika jako je devastirana bezobzirno nakalemljenim instalacijama i unakažena grafitima, a sama buta iza stare peškarije kroz koju se ulazi u Butu Harolda Bilinića s Obali palih omladinaca djeluje tužno. Vidno je zanemarena i estetski doslovno masakrirana grubim pituravanjem nekih njenih zazidanih dijelova. Mala zavjetna kapelica u njenom dnu koja bi morala biti i ukras i odraz duha i vjere Šibenika pretvorila su odlagalište praznih pivskih boca koje svakodnevno uklanjaju radnice „Čistoće“.
Šibenik je dužan brinuti se o svojoj baštini, a Buta Harolda Bilinića spada među njene arhitektonski i povijesno, pa ako hoćete i komercijalno najvrjednije dijelove. Na žalost umjesto da pridonese afirmaciji i ugledu Šibenika koji je ove sezone znatno zasjao na turističkom nebu Hrvatske, Buta Harolda Bilinića zorno pokazuje kakav Šibenik ne bi smio biti.
Treba podsjetiti i na to da ta uličica s dvije bute nije slučajno dobila ime arhitekta Harolda Bilinića koji je nevjerojatno uspješno suptilno osjećajući bit i ljepotu Šibenika obnovio većinu onoga što je u gradu bilo porušeno tijekom savezničkih bombardiranja grada 1943. i 1944. godine. Harold Bilinić je bio sitan, tih i skroman čovjek baš kao i uličica koja je dobila njegovo ime, ali je zato bio velik u svom djelu. On je obnovio sakristiju katedrale svetog Jakova, Gradsku vijećnicu koja je do temelja bila porušena, bio je pionir poslijeratne regulacije obale u Šibeniku, obnovio je brojne ruševine unutar stare gradske jezgre, a posebnu pozornost zaslužuje trg pred kavanom „Medulić“ izgleda kao zahvaljujući njemu izgleda kao da je tu oduvijek, a njegovo su djelo i zavojite stube kojima se od gradske obale penjemo prema trgu pred katedralom svetoj Jakova.
SOS Ante Županovića za spas Bute Harolda Bilinića itekako ima smisla, a možda je vrijeme da u svojoj buti primjeren spomen dobije i sam Harold Bilinić?
 

Iz kategorije: Volim Šibenik