Datum objave: 11. Rujan 2015

FOTO: 4M iz Ulice sv. Julijana u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Naš poziv da upoznate svoju slobodnoživuću odnosno divlju gradsku mačku neki su shvatili vrlo ozbiljno kao i ideju da mačke dobiju imena. Stiglo nam je dosta slika naših-vaših mačaka, a izdvojili smo foto priču koju nam je poslala naša čitateljica koja se potpisala kao Milena.
Ona je u Ulici sv. Julijana uočila zanimljivu, ako se to tako može reći, grupu mačaka koja tamo na mirnom mjestu uživa u zavjetrini na suncu.
„Ovu mačju ekipi nazvala sam 4M po slavnom hrvatskom  beat sastavu, jednom od najpopularnijih i najzabavnijih glazbenih skupina koje su ikada postojale. Sastav 4M dobio je ime po prvim slovima imena i nadimaka njegovih članova Ivici Krajaču kojeg su zvali Mali, Branku Marušiću Medi, Željku Ružiću – Mukiju i Miro Ungar, a i peti član Saša Sablić - Medicus koji im se kasnije pridružio, uklapao se u tu shemu
4M su imali niz hitova, a meni su i danas najdraže njihove pjesme "Charlie Brown", "Volim kišu", "Platno, boje, kist i... twist", "Nima Splita do Splita", "Don Pasquale", "Pozdrav svijetu", "Idem i ja... ne, ti ne" i "Neka visi Pedro".
Kako se u Ulici sv. Julijana stalno druži četveročlana mačja ekipa plus jedan pridodani član, svi su mačci bez mačaka, u ožujku znaju i „zapjevati“, a k tome su i Mačke, dakle ime im počinje slom M predlažem da ih zovemo 4M. Ja sam im dala imena Mali, Medo, Muki Miro i Medicus. Medicus je ovaj šareni lijepi mačak koji ima bolesno oko, ali je svejedno lijep, a ostalu četvoricu je malo teže razlikovati jer su svi crni. Ipak ako se malo bolje pogleda znat ćete da je onaj najkrupniji Medo, mačak s jako zelenim očima je Miro, onaj za nijansu svjetliji je Mali, a onaj što uvijek spava tako da nasloni glavu na šape zove se Muki.
Ova ekipa drži teritorij na južnom dijelu Medulića, zapadnom dijelu Kalelarge, cijeloj Ulici sv. Julijana i ispred kavane „Liro“, a ima konkurenciju na Skalicama i Mesarskoj ulici koju predvodi prekrasan veliki mačak s naušnicom u uhu. Već ga danima pokušavam snimiti, ali čim podignem foto aparat on odmah pobjegne. Koliko sam primijetila 4M iz Ulice sv. Julijana i ekipa sa Skalica ne ratuju, ali se ni ne druže nego žive u nekom svom tihom suživotu. Zajednički im je samo taj njihov nekakav lijeni hod i guštanje u izležavanju na suncu. Da pukneš od zavist", napisala  nam je  u poruci koju smo dobili elektronskom poštom  naša čitateljicakoja je i fotografirala ove simpatične mačke.

Iz kategorije: Volim Šibenik