Datum objave: 20. Kolovoz 2015

VIJESTI IZ POVIJESTI: Velika hladnoća zahvatila Šibenik na današnji dan prije 80 godina

Diana Ferić
Diana Ferić

Posljednjih dana je malo zahladjelo u odnosu na nesnosne vrućine do sredine kolovoza, ali možemo se tješiti da smo prošli puno bolje nego Šibenčani na današnji dan prije 80 godina. Veliko zahlađenje natjeralo je tada Šibenčane da potraže zimsko ruho. Šibenik je nakon obilne kiše i jake bure zahvatio val velike hladnoće. Ostalo je zabilježeno da su Šibenčani iz ormara morali vaditi zimsku odjeću, da se kavane maknule stolove i stolice s ulica i trgova, da su kina prešla na zimsko radno vrijeme i privlačila gledatelje najavom da lože peći i griju dvorane. Promjena vremena u Šibeniku i okolici izazvala je uznemirenost, a uočeno je i neobično ponašanje stoke i pasa koji su neprekidno zavijali. Šibenski kroničari zabilježili su da su šetači napustili rivu i Poljanu i da se tiskaju Širokom ulicom gdje im je toplije. Kupališta Jadrija, Martinska i Paklena naglo su opustjela, a Šibenčani su bili zabrinuti. Stariji ljudi masovno su pohrlili u crkve vjerujući da se približava susvita. Iz Dubrave i Donjeg polja seljaci su javljali da već ima jutarnjeg mraza i da ne znaju hoće li biti kakve vajde od grožđa.
Hladnoća je potrajala samo tri dana pa su se Šibenčani već 24. kolovoza morali predjenuti u ljetnu robu, a mnogi su se vratili na kupališta s tim da su se u hladnom moru kupali samo najhrabriji odnosno oni koji su „od strane građanstva smatrani kao sportisti“.
Zanimljivo je da sličnih vijesti o snažnom zahlađenju kakvo se dogodilo u Šibeniku nije bilo iz Zadra i Splita, a čini se da je hladnoća pogodila još samo Tisno jer se tamo raspravljalo o mogućnosti da 1. rujna ne počne nastava u školi budući da nije nabavljen ogrjev
 

Iz kategorije: Volim Šibenik