Datum objave: 04. Kolovoz 2015

FOTO Predpromocija monografije „Dvadeset godina Orguljaške ljetne škole u Šibeniku 1994. – 2013.“

Stanko Ferić
Stanko Ferić

 

Tiskara „Denona“ iz Zagreba dostavila je danas cjelokupnu nakladu monografije „Dvadeset godina Orguljaške ljetne škole u Šibeniku 1994. – 2013.“ koja će javnosti biti predstavljena u petak u 20 sati u Knjižnici Jurja Šižgorića. Dolazak monografije koju je pripremila Snježana Mikleušić Čeran diplomirana bibliotekarka, nastavnica glasovira, glazbena pedagoginja i nastavnica povijesti glazbe, očekivao se s nestrpljenjem što je i očekivano budući da je riječ o izuzetno vrijednom djelu koje donosi pregled rada šibenske Orguljaške ljetne škole tijekom proteklih 20 godina.
Potrebno je posebno naglasiti da je Orguljaška ljetna škola nastala i pokrenuta u sred pakla Domovinskog rata. Začetak Orguljaške ljetne škole, koja je izrasla u vrhunsku znanstvenu i kulturnu instituciju, treba tražiti u 1993. godine kada je autorica monografije predložila Božidaru Grgi, nastavniku glazbene škole Ivana Lukačića, da u znak otpora neprijatelju kao poruku da ne nikada neće ostvariti svoje osvajačke nakane i da mu sramotno ranjavanje katedrale sv. Jakova nikada neće oprošteno, organizira koncert na orguljama Petra Nakića u crkvi sv. Frane. Koncert je održan 20. rujna 1993. godine. Bio je to veličanstven događaj-Tada se rodila i ideja o održavanju orguljaškog seminara pa i festivala upravo u Šibeniku kao gradu s najvećim brojem povijesnih glazbenih instrumenata. Ideju je dao organolog Ermin Armano, a već 1994. godine, dok je još uvijek bjesnio rat, održana je prva Orguljaška ljetna škola koja je izazvala golemu pozornost hrvatske i međunarodne javnosti te na posebno upečatljiv način ukazala na ugroženost dragocjene baštine Šibenika, Hrvatske i cjelokupnog čovječanstva. Orguljaška ljeta škola, Glazbena škola Ivana Lukačića, Božidar Grga i njegovi suradnici te, kao nasljedni nositelj projekta, Organološko društvo „Organum“ zaslužni su što se na povijesne glazbene instrumente, staru glazbu i glazbenu baštinu počelo gledati drukčije i što je cjelokupna hrvatska javnost počela shvaćati o kakvim je vrijednostima riječ. Najveći uspjeh projekta Orguljaške ljetne škole, uz sve ono što je do sada učinila na spašavanju povijesnih glazbenih instrumenata i stare glazbe, je to što će se danas svaki Šibenčanin čak i ako nikada nije čuo orgulje i nikada nije bio na nekom koncertu Orguljaške ljetne škole, pohvaliti tom baštinom i založiti se da je se brižno čuva.
Promociju monografije „Dvadeset godina Orguljaške ljetne škole u Šibeniku 1994. – 2013.“, iako se to nigdje ne spominje, a nije ni planirano da je se organizira u sklopu obilježavanja 20. obljetnice oslobođenja Hrvatske, ipak treba doživjeti kao dio Domovinskog rata i borbe Hrvatske za slobodu i neovisnost jednako kao što je to bila čudesna ratna izložba „Nakit na šibenskom području od pretpovijesti do srednjeg vijeka Muzeja Grada Šibenika ili pokretanje izdavačke djelatnosti Gradske knjižnice Jurja Šižgorića.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik